Ліки проти болю в горлі: як швидко одужати

Біль у горлі свідчить про наявність запального процесу в організмі. Основними збудниками захворювання, яке у медичних колах має назву «фарингіт», є віруси, бактерії, грибкові мікроорганізми, алергени. 

Причинами захворювання горла також може бути забруднене навколишнє середовище, куріння, проблеми з кишково-шлунковим трактом (наприклад, печія). Інколи запалення горла є просто результатом подразнення слизової, що проходить досить швидко. Але здебільшого больові відчуття — це симптом, що потребує уваги, адже без належного лікування одужання може затягнутися.

Фарингіт потрібно лікувати практично з перших годин після появи неприємним відчуттів. Річ у тім, що хвороботворні бактерії у горлі розмножуються дуже швидко, і, враховуючи ослаблений імунітет, стан пацієнта може різко погіршитися. Використовувати ліки проти болю в горлі зразу ж не обов'язково. Поки триває запальний процес і захворювання знаходиться на початковій стадії, можна скористатися секретами народної медицини. 

Полоскання. Найефективнішим є полоскання горла солоною водою (пів чайної ложки солі на склянку теплої води). При потребі можна додати краплю йоду. Сіль — природний антисептик, який зменшує запалення, знижує больові відчуття, «витягує» вологу зі слизової. Полоскання забезпечує ефект миттєвого полегшення, яке й триває не надто довго. Здійснювати процедуру рекомендується доволі часто — кожні дві-три години. Соляний розчин після полоскання потрібно випльовувати.  Лимон. Цитрус містить у собі велику кількість вітаміну С, який необхідний для укріплення імунної системи. Він зменшує набряклість слизової горла, знищує бактерії та віруси, сприяє нормалізації температури тіла. Як ліки можна використовувати посипану сіллю і перцем скибку лимона. З лимонним соком також можна приготувати розчин для полоскання.  Мед. Він знеболює і регенерує, має антисептичну і протизапальну дії, характеризується бактеріостатичними, протигрибковими та протимікробними властивостями. Водночас він працює як гіпертонічний розчин, який витягує воду з набряклих тканин, завдяки чому зменшується запалення горла.

За здоров'ям в аптеку: ефективні препарати

Лікування медикаментами, безперечно, забезпечує швидше одужання. Вони полегшують неприємні відчуття, впливають на причину виникнення запалення. Здебільшого такі препарати діють комплексно. Найбільш поширеними є: 

Аерозолі для горла. Використовуються для зрошення слизової оболонки рота і горла, ефективно усувають біль. Спрей для горла діє безпосередньо в осередку запалення, тому ефективно бореться із хвороботворними мікроорганізмами.  Розчини. Використовуються для оброблення слизових оболонок під час механічного їх очищення від гнійних скупчень. Найвідомішим є розчин Люголя.  Льодяники, таблетки для розсмоктування. Мають ряд переваг: зручна форма випуску, приємний смак, ефект швидкого полегшення, довготривале відчуття свіжості після вживання. Завдяки тому, що таблетки треба розсмоктувати тривалий час, забезпечується ефективна терапевтична дія.  Сиропи. Мають густу, доволі в’язку форму консистенцію, тому на тривалий час «осідають» на запалених мигдалинах і діють протягом тривалого часу. 

Запалення горла — поширене захворювання, яке, як нам здається, ми завжди знаємо, як лікувати. Проте навіть звичайна для багатьох хвороба може стати причиною ускладнень і більш серйозних проблем зі здоров'ям. Радимо вам не займатися самолікуванням і звертатися до спеціаліста, щоб якомога швидше подолати недугу.


Переглядів: 158843
Поширень: 210

Останні новини