Інфраструктура, благоустрій та безпека: про пріоритети розвитку розповідали у Шпиківській ОТГ

Шпиківська селищна ОТГ функціонує на Вінниччині з 2016 року і має у своєму складі 6 населених пунктів. Громада утворила структурні підрозділи селищної ради – відділ освіти, соціальної роботи, комунальне підприємство, функціонують ЗОШ, ДНЗ, заклади культури, музична школа, амбулаторія, ФАП, підприємства та фермерські господарства.

ОТГ розвивається відповідно до затверджених стратегічних програм, серед яких виділяється соціально-культурний розвиток, благоустрій та безпека життєдіяльності. Про пріоритети розвитку, головні завдання і плани на майбутнє говорили у Шпиківській селищній раді під час зустрічі з керівництвом ОТГ, що пройшла за сприяння Програми «U-LEAD з Європою».

Як підкреслив під час обговорення голова громади – Микола Крисько, Шпиківська ОТГ активно відбудовує інфраструктуру за рахунок власних коштів. Загальний фонд бюджету громади складає 22 млн грн, з них власних надхожень – 12 млн грн.

«З першого дня ми приділили увагу забезпеченню людей водою, з цим у нас була проблема. 22 км водогону коштували громаді 6 млн грн, але сьогодні люди забезпечені. Велика увага і дорогам, 10 км вулиць, тротуарів ми упорядкували і продовжуємо ці роботи. Наразі, проводимо ремонт Будинку культури, адже ситуація була аварійна, тож на заміну покрівлі селищна рада виділила 2 млн грн, попереду - капремонт внутрішній та фасад. Нажаль, поки не підтримано наш проект щодо відбудови дитячого садочка, який ми подавали на ДФРР на суму 8 млн грн і якби не поточні ремонти та роботи з благоустрою, ми б вже самотужки вирішили питання з ДНЗ, тож це завдання на найближче майбутнє», - повідомив голова Шпиківської ОТГ.

Микола Крисько наголосив, що реформа потребує завершення та вдосконалення окремих питань, адже ОТГ отримали господарство, що потребує значних коштів на відбудову.

«Громадам потрібна увага і підтримка з боку центральних органів влади, сприяння у вирішенні питань, особливо – фінансування. 30 років ніхто нічого не робив, а сьогодні тільки на проектно-кошторисну документацію необхідно витратити від 300 тис грн, а це 5-та частина всієї кошторисної вартості об’єкта. Крім того, є і питання повноважень, адже якщо ми створили опорну школу, то маємо всі права і на забезпечення закладу кваліфікованими кадрами. Хочеться щоб до громад більше дослухалися, адже на нас відповідальність», - зауважив Микола Крисько, голова селищної ради.

Особливою гордістю громади є музична школа на 100 дітей, що по-суті є творчим молодіжним центром ОТГ. Заклад відомий в області своїми здобутками, його вихованці є лауреатами численних конкурсів. Днями у школі відкрився новий зал для занять з хореографії. Освітньо-культурний заклад відображає один із пріоритетів Шпиківської ОТГ – це всебічна підтримка реалізації талановитої молоді громади.

Під час зустрічі у Шпиківській громаді відбулось вітання місцевої пожежної команди з професійним святом рятівників. Колектив з 14 працівників місцевого рятівного підрозділу отримав подяки та подарунки від селищної ради.

Як повідомив начальник місцевої пожежної команди Олександр Волошенюк, ОТГ підтримує підрозділ, який поки не передано у комунальну власність громади.

«Фінансування нашого підрозділу повністю проводиться селищною радою, поточні ремонти також і особлива вдячність за сучасні апарати для роботи в задимлених приміщеннях, які придбала для нас громада – це 130 тис грн. Ми перші в області мали таке обладнання, а всього таких команд на Вінниччині є 9. МПК обслуговує всі населені пункти громади і прилеглі території, що охоплюють 3 сусідніх райони області в межах 35-50 км, всього 14 населених пунктів. Ми чекаємо рішення на центральному рівні по передачу підрозділів на баланс громад, адже нас підтримують і ми працюємо в ОТГ», - зазначив Олександр Волошенюк.

Шпиківська ОТГ має сучасний сайт, що генерує новини та надає механізми зворотнього зв’язку мешканцям ОТГ. Людмила Васильєва, радниця з комунікацій Програми «U-LEAD з Європою», що відвідала Шпиківську ОТГ, обговорила разом із представниками громади інструменти комунікацій і порекомендувала використовувати резерви соціальних мереж та активно залучати мешканців до діалогу та розвиткових проектів, що реалізуються на території Шпиківської ОТГ, адже всі можливості для цього у громади є.


Переглядів: 2685
Поширень: 0

Останні новини