В Іллінецькій міській ОТГ провели навчання щодо реагування на надзвичайні ситуації

Іллінецька міська об’єднана територіальна громада днями стала центром експериментального тренування з органами управління цивільного захисту, яке мало на меті пошук нової організаційної взаємодії сил цивільного захисту.

Розпочася захід із відкритого засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій ОТГ. «Нашим головним завданням сьогодні є  відпрацювання питань підготовки керівного складу цивільного захисту ОТГ з організації і практичного вирішення основних завдань по ліквідації наслідків природних та техногенних надзвичайних ситуацій, а також напрацювання навичок злагодженої роботи комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, евакуаційної комісії ОТГ»,- наголосив міський голова Іллінецької ОТГ Володимир Ящук.

На засіданні комісії відпрацьовували конкретні дії керівного складу цивільного захисту ОТГ з організації і проведення невідкладних робіт у ході ліквідації наслідків  уявного стихійного лиха  - ускладнення погодних умов ( дощ, сильний град, пориви вітру, що призвело до руйнування дахів будинків, розмиття доріг, повалення дерев),  демонстрували організацію роботи комісії ТЕБ на НС об’єднаної територіальної громади.

«Ми сьогодні вперше проводимо таке масштабне  тренування із залученням керівників ОТГ області, і не випадково  це робимо саме в Іллінцях, на прикладі сильної громади ,- зазначив директор Департаменту цивільного захисту облдержадміністрації Сергій Вовченко.  - Ліквідація надзвичайних ситуацій вимагає оперативної та злагодженої роботи, моральної готовності діяти в умовах загрози життю та здоров'ю населення об'єднаної територіальної громади. Тож фахівцями Департаменту цивільного захисту було сплановане проведення експериментального тренування Іллінецької ланки об'єднаної територіальної громади як можливість на конкретному прикладі навчатись і переймати досвід роботи».

Сергій Вовченко також зазначив, що враховуючи складну техногенну обстановку на території області (наявність арсеналів зберігання озброєння та боєприпасів Збройних Сил України, двох зон катастрофічного затоплення та значної кількості потенційно та хімічно небезпечних об’єктів) та зважаючи на наслідки ліквідації природних і техногенних надзвичайних ситуацій, які мали місце на території нашої області, виникла потреба напрацювання порядку дій органів місцевого самоврядування в разі настання надзвичайної ситуації.

Під час експериментального тренування оцінювалась повнота та якість пропозицій, наданих керівниками спеціалізованих служб цивільною захисту, надавались роз’яснення та рекомендації щодо покрашення діяльності у вирішенні поставлених завдань.

Найцікавішою, справді вражаючою частиною тренування,  стало практичне відпрацювання ввідних завдань на базі підприємств, установ та організацій різних форм власності.

Учасники тренувань мали змогу оцінити організацію цілодобової роботи Пункту управління Іллінецької ОТГ та порядок управління з нього силами цивільного захисту, організації взаємодії із спеціалізованими службами громади.

Наступний крок - відпрацювання взаємодії при прийманні, розміщенні та наданні медичної допомоги населенню сусідньої Дашівської ОТГ, що за легендою навчань постраждало внаслідок надзвичайної ситуації на території в/ч  біля с. Городок з розльотом уламків боєприпасів, які потрапили в житлові будинки. Дія відбувалась на території Іллінецької ЦРЛ, із залученням фахівців відділу медицини катастроф територіального об’єднання «Вінницький обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф». Надавалась невідкладна допомога потерпілим різного ступеня уражень.

Далі учасники тренувань спостерігали за розгортанням та організацією роботи приймального пункту евакуації та будівлі для тимчасового розміщення евакуйованого населення із зон бойових дій (відповідно до завдання – постраждале населення прибуло із Луганської області) в дитячо-юнацькій спортивній школі Іллінецької міської ради. Тут було обладнано тимчасовий медичний пункт, налагоджено облік громадян, місця для відпочинку та харчування. Також наглядно продемонстровано дії спеціалізованих служб  цивільного захисту  на прикладі ситуації із забрудненням території парами ртуті (відповідно до легенди – в медпункті розбились 5 ртутних термометрів). Тож територію знезаражували, людей евакуйовували. І все це – швидко і злагоджено.

Цього дня ще було чому дивуватись головам ОТГ, які брали участь у тренуваннях : ДТП із зіткненням двох автомобілів та уявною пожежею ( у м. Іллінці по  вул. Морозівська), де служби цивільного захисту Іллінецької ОТГ  розгортали сортувальний майданчик для надання екстреної медичної допомоги постраждалим у ДТП на догоспітальному та госпітальному етапах та затримували винуватців дорожньої пригоди. На території бувшого кар’єру  відпрацьовували карантинні заходи при особливо небезпечних інфекційних захворюваннях серед тварин ( у присутності учасників навчань проводили ліквідацію уявного джерела «сказу» та зачистку території).

На завершення, дуже наглядно і видовищно силами ЦЗ ліквідовували  уявну  аварію на хімічно небезпечному об’єкті з витоком аміаку( на території молокозаводу «ООО Люстдорф» (м. Іллінці). Тут в унісон працювали: керівництво заводу, пожежна команда Іллінецької ОТГ, інженерна , медична та санітарно-епідеміологічна служби.

Після проведення тренування на розширеному засіданні комісії з питань ТНБ та НС підбили підсумки проведеного тренування.

Іллінецький міський голова Володимир Ящук   на завершення прокоментував : «Ми дізнались про необхідність проведення  даного  заходу два тижні тому. Величезну допомогу у підготовці нам надав Департамент  цивільного захисту облдержадміністрації. Громада дуже серйозно віднеслась до проведення навчань, намагаючись показати, що ми є потужне об’єднання, самодостатня об’єднана територіальна громада. Нам не до лиця пасти задніх, тож старались провести захід на належному рівні, не знаючи, які будуть конкретні завдання(адже 10 запечатаних конвертів ми отримали сьогодні зранку і тільки тоді дізнались, які локації були вибрані). Звичайно ж ми готувались наперед, приводили у готовність усі відповідні підрозділи і служби, адже це – навчання. Якщо нам вдалось продемонструвати готовність до ліквідації надзвичайних ситуацій різноманітного характеру, то хотілося б, щоб колеги з інших ОТГ також прониклись цими питаннями, оскільки захист життєдіяльності громади, - це основа з основ діяльності органів місцевої влади»,- підкреслив голова Іллінецької міської ОТГ.



Переглядів: 4547
Поширень: 0

Останні новини