Паралімпієць Олексій Денисюк здобув перемогу на Чемпіонаті України та готується до Олімпіади у Токіо

Олексій Денисюк – один із найвідоміших вінницьких спортсменів. Його знають, як бронзового призера Паралімпійських ігор-2016, переможця Кубка світу з кульової стрільби. А днями, на початку серпня, Олексій Денисюк «перестріляв» на чемпіонаті України не паралімпійців, а звичайних спортсменів. В його активі – дві золоті нагороди!

Чемпіонат України зі стрільби з пневматичної зброї роходив у Львові, на динамівському стрільбищі. Першу  золоту медаль наші земляки здобули у міксті. У цій новій олімпійській вправі зі стрільби з пістолета очки представників двох статей складаються. Такий підхід зацікавлює глядачів, які спостерігають за результатами на великому екрані. Чемпіонами стали вінницькі майстри спорту міжнародного класу – 29-річний Олексій Денисюк і 25-річна Дарина Лєбєдєва (дівоче прізвище – Мустафаєва). Головними конкурентами були господарі, які вибороли
бронзу, і стрільці з Кропивницького, що стали віце-чемпіонами. Загалом було представлено близько двох десятків команд.

– До фіналу Олексій і Дарина вийшли з п’ятим результатом. Але там всі показники обнулилися, і наші спортсмени змогли суттєво поліпшити свої показники, – каже заслужений тренер України Денис Мустафаєв. – В міксті велику роль відіграє психологія. Кожен розуміє, що від його виступу залежить командний доробок. Причому партнери стріляють по черзі, а не одночасно.

Перше місце наш паралімпієць виборов й у стрільбі з швидкісного малокаліберного пістолета – в команді разом із  Богданом Кириленком і Павлом Крепостняком. А в особистому заліку Павло Крепостняк посів третє місце. Олексій Денисюк пояснив, за рахунок чого у місті Лева зміг двічі сягнути вершини, яку раніше не підкорював.

– Влітку мої конкуренти зазвичай відпочивають. А я в цей час відвідую тренування у тирі Палацу дітей та юнацтва, – каже Олексій Денисюк. – Переважно стрільці на літніх та осінніх стартах не демонструють високих результатів. Найкращі показники – зазвичай взимку. Водночас ми показали високий результат, тож перемогли заслужено!

Олексій із дитинства мріяв про участь у Олімпіаді. Успішно виступав на змаганнях серед звичайних стрільців, був призером чемпіонату України. Коли отримав серйозні травми опорно-рухового апарату (зараз ходить, тримаючись за палицю), психологічно не зламався і не «зав’язав» зі спортом.

Почав виступати на чемпіонатах серед спортсменів-інвалідів, де досяг висот. Став переможцем міжнародних турнірів і Кубків світу та навіть параолімпійським призером. Але мрія № 1 у Олексія збереглася!

– Можливо, колись я візьму участь одразу у Олімпійських і Паралімпійських іграх. Час, щоб підвищити рівень майстерності, у мене є, – наголошує Олексій Денисюк. На думку чемпіона, навряд чи він потрапить до національної збірної у нинішньому олімпійському циклі. Бо Ігри вже через два роки. І основний склад синьо-жовтої команди стрільців практично сформований.

 – Але, якщо кілька разів показати високий результат, є шанси увійти до збірної в цьому олімпійському циклі, – сказав вінничанин.

 Наставник Олексія Денис Мустафаєв ставить перед ним максимальні завдання. В першу чергу – показати високий результат на Паралімпійських іграх-2020. Вони, як і Олімпіада, пройдуть у Токіо (Японія).

– Олексій вже виборов ліцензію на Паралімпіаду. Він зробив це на чемпіонаті світу в Кореї, де став бронзовим призером. Перед Паралімпійськими іграми має вийти на пік своєї форми, – наголошує Денис Мустафаєв. Водночас тренер зауважує, що в кульовій стрільбі паралімпійці нерідко показують результати не гірші, ніж здорові. А в деяких випадках й кращі!

– До таких результатів, які наразі демонструють, приміром, учасник Ігор Олег Омельчук чи олімпійська чемпіонка Олена Костевич, ще далеко. Але ми до них прагнемо. Тому не виключаю можливості того, що Олексій Денисюк з часом здобуде путівку й на Олімпіаду, – каже Денис Мустафаєв.

Паралельно у столиці визначили кращих в країні у стрільбі з гвинтівки, а у Чернігові – по рухомій мішені. Вінничани знову здобули низку нагород. Чемпіоном в особистому заліку став Олег Царьков. Разом із Олесею Чайкою він виявився другим у міксті. В командному заліку Леся Леськів, Світлана Огер і Олеся Чайка виграли дві бронзи і срібло в різних вправах.

Тим часом у стрільбі по рухомій мішені Валентина Гончарова стала третьою в індивідуальному заліку та в команді (разом із Людмилою Василюк і Анастасією Жученко). А наші юні стрільці Дмитро Мельник, Максим Бабушок і Данило Даниленко здобули срібло в команді. 

 – Я задоволений результатами. Бо зберігається позитивна динаміка зростання, – прокоментував головний тренер збірної Вінниччини з кульової стрільби, директор обласної спортшколи стрільби Віктор Щерба.

За підсумками чемпіонату країни та інших відбірних змагань одразу п’ять вінничан здобули путівки на світову першість, яка проводиться раз у чотири роки. Вона пройде 1-16 вересня у Кореї за участі представників близько 200 країн. Там стартують заслужені майстри спорту України Леся Леськів і Олег Царьков (обидва – стрільба з гвинтівки), майстер спорту міжнародного класу Валентина Гончарова. А також юніори – майстри спорту Максим Бабушок і Данило Даниленко (всі – рухома мішень).

Тренування із кульової стрільби у Вінниці відбуваються на базі Палацу дітей та юнацтва, тирах шкіл № 27 і № 22 (рухома мішень), педагогічного університету (для студентів). Заняття зі стрільби із луку – у технічному університеті. Довідки за телефонами: 61-16-00 (спортшкола стрільби), 067-899-02-56 (тренер зі стрільби із пістолета Денис Мустафаєв).    Запрошуються діти, починаючи з десяти років. Особливих вимог для початківців немає. Лише необхідно мати довідку від лікаря.



Переглядів: 2713
Поширень: 0

Останні новини