Академічний ансамбль пісні і танцю «Поділля» відзначив своє 75-річчя

Міжнародний день му́зики  був заснований за ініціативою Міжнародної музичної ради при ЮНЕСКО і щорічно відзначається у всьому світі 1 жовтня. Саме  цього дня у Вінницькій обласній філармонії ім. М.Д. Леонтовича відзначали  75-річчя найстаршого професійного колективу Вінниччини – «Академічного ансамблю пісні і танцю «Поділля». Колектив підготував  потужне нон-стоп шоу з яскравим національним колоритом, у якому  об’єднав фрагменти кращих програм ансамблю та нові композиції. Глядачів заворожувало звучання хору, унікальні голоси солістів, неймовірні танцювальні  па артистів балету та запальні оркестрові витинанки.

На початку прозвучала композиція  пам’яті народного артиста України Віталія Газінського – українська народна пісня в його обробці «Чорна рілля ізорана», яку публіка слухала стоячи, на знак глибокої поваги до видатного і улюбленого земляка, що  зовсім недавно пішов із життя.

Дві години промайнули як одна мить і настав час творчому колективу  приймати щирі аплодисменти, вітання, квіти і подарунки.

Під глибоким враженням від майстерності «Академічного ансамблю пісні і танцю «Поділля», заступник голови облдержадміністрації Олександр Крученюк привітав  славетний колектив  з подвійним святом – Міжнародним днем музики  та 75-річчям від дня заснування: «Мову музики розуміють усі,незалежно від національності чи статусу у суспільстві. Музика, як і мистецтво в цілому,  формує нашу культуру і духовність. Академічний ансамбль пісні і танцю «Поділля» є гордістю нашого краю і посідає почесне місце серед колективів  не лише Вінницької області, він відомий далеко за її межами. Колектив за часи свого75-річного існування знав злети і падіння, але завжди планомірно рухався вперед, ставлячи перед собою чіткі завдання і постійно підвищуючи майстерність. Хочу побажати ювілярам натхнення, нових творчих злетів і досягнення поставлених перед собою цілей»!

Олександр Крученюк вручив  керівнику  ансамблю «Поділля» Анатолію Кондюку сертифікат на придбання автобуса для гастрольних поїздок  а також передав Почесні грамоти облдержадміністрації та обласної Ради для вручення у колективі. У свою чергу, Михайло Кременюк  запевнив, що обласна Рада і депутатський корпус завжди буде підтримувати усі починання колективу, адже без культури немає держави: «Дякую вам за сьогоднішній концерт. І дозвольте виконати важливу  і приємну місію:  передати керівнику ансамблю   грамоту Верховної Ради України, якою  нагороджується  колектив за заслуги перед  українським народом».

До вітань долучилась і заступник вінницького міського голови Галина Якубович, яка від імені виконавчого комітету Вінницької міської ради передала почесну грамоту, якою нагороджено колектив академічного ансамблю пісні і танцю Поділля Вінницької обласної філармонії  ім. М. Леонтовича та його художнього  керівника Анатолія  Кондюка  за активну участь у культурному житті  міста,  великий внесок у  справи розвитку музичного мистецтва, високу професійну майстерність, активну громадянську позицію  та з нагоди 75-ти річчя заснування колективу. Галина Якубович також передала подарунок від міської ради  – сертифікат на придбання сценічних костюмів.

Варто зазначити, що до Міжнародного дня музики на Вінниччині щороку проводиться цілий ряд  музичних заходів, присвячених цьому дню: концерти; творчі зустрічі з композиторами, виконавцями, музикознавцями; виставки музичних інструментів і творів мистецтва і фотографій, пов'язаних з музикою.

Музика ніколи не старіє, вона дозволяє нам доторкнутися не тільки до часів , коли була створена, але й допомагає заглянути в наше майбутнє, відчути красу і неповторність кожного моменту.

Для довідки:

В 1944 р. після звільнення Вінницької області від нацистських загарбників та відновлення роботи філармонії розпочинається біографія її найстаршого колективу.

Ансамбль  «Поділля» має ряд нагород, є лауреатом міжнародних фольклорних фестивалів: Польща (1999, 2002, 204,2008), Швейцарія (2000), Німеччина (2001), Дипломант ІІІ Всеукраїнського  фестивалю-конкурсу народної хореографії імені Павла Вірського (2011).

Колективом дано понад 6 000 концертів. Вийшла з друку книга «Співає «Поділля» та випущено два ком пакт-диска.

Гастрольні шляхи  «Поділля» пролягли по всій Україні та за її межами. Їм аплодували глядачі Сибіру і Москви, Далекого Сходу і Молдови, Англії та Франції, Швейцарії та Польщі. Колектив – учасник творчих звітів Вінниччини в Національному палаці «Україна». Ряд артистів ансамблю отримали почесне звання «Заслужений артист України».

Рішенням колегії Міністерства культури і туризму України від 13 грудня 2012 року за творчі здобутки колективу  Ансамблю пісні  і танцю «Поділля» Вінницької обласної філармонії надано статус академічного.




Переглядів: 6421
Поширень: 0

Останні новини