А що сьогодні у Вашій тарілці? 16 жовтня — Всесвітній день здорового харчування

Гарний настрій, бадьорість, добре самопочуття, міцна нервова система, нормальна вага. Рецепт здоров’я – в тарілці, зміст якої ми вживаємо щодня, переконують дієтологи. Адже 80 відсотків усіх захворювань, а також тривалість життя, пов’язані із неправильним харчуванням.

Щоб привернути вагу людей до цієї проблеми, щорічно, 16-о жовтня, у світі відзначається День здорового харчування. Для того, щоб до нього долучитись, достатньо почати із себе й надалі дотримуватись простих правил щодня:

ранок починати з каші; вдень випивати до 2-х літрів води; вживати більше овочів та фруктів; не їсти свіжої здоби та звести до мінімума вживання тортів із масляним кремом; зменшити вживання солодкого: цукор замінити на мед, а цукерки — пастилою чи сухофруктами.

Також, слід пам’ятати головне: їжа має приносити задоволення. 

І якщо дорослі самі відповідають за те, як і що вони їдять, то малеча та підлітки часто наминають те, що смачно й «модно».

А от звичка – харчуватись з користю – зароджується саме в дитинстві, переконує дієтолог та фахівець з грамотного харчування Галина Бурковська.

«В садочку за тим, що їдять дітки, слідкують медсестри, кухарі та вихователі. Коли ж ви відправили своє чадо до школи, правильну і здорову їжу, яку він із задоволенням буде їсти, потрібно дати із собою, - розповідає пані Галина. - Перше, про що потрібно пам’ятати, це про воду у рюкзачку: чиста, природна та якісна. Це основа, яка потрібна для повноцінної роботи головного мозку, не важливо, в якому класі дитина: першому, чи дев'ятому.  Із собою зручно брати горішки — волоський, мигдаль, кеш'ю, лісовий горіх, сухофрукти — курага, фінік, інжир, яблучні чипси, сушені груші й сливи, вишня, журавлина, а також «солодюшки» - фруктову пастилу, лукум, натуральний чорний шоколад. Також покладіть до ранця похрупати на перерві сезонні фрукти: яблука, грушу, банан чи виноград, а також домашню випічку: кекси чи вівсяне печиво».

Куди ж складати їжу? Звісно, у ланч-бокс. А от те, що буде в середині скриньки для перекусу – справа маминої фантазії.

«При підборі харчування для дитини, варто обов'язково враховувати особливості його фізичного, психоемоційного та інтелектуального розвитку, стан здоров'я, смаки та бажання. Режим харчування школяра, безпосередньо, пов'язаний з розпорядком дня. У період розумового навантаження, харчування має буті дрібним й легким для засвоєння, — зазначає Галина, — Часто діти не хочуть снідати перед школою, сніданок має бути і візуально привабливим, і, одночасно,  корисним. Молодші школярі обідають в їдальні, а ось старшокласникам варто прихопити додаткову «підзарядку»: домашній сендвіч й овочі».

Не радить фахівець давати з собою продукти, які потребують багато часу, щоб їх з’їсти, жирну їжу, й  ту, яка швидко псується.


Переглядів: 5660
Поширень: 3

Останні новини