Що взяти із собою в похід? Поради професіоналів

Вибір екіпіровки - що взяти з собою в похід - залежить від безлічі факторів: тривалість походу, місцевість, де він буде проходити, час року і т.д. Перш за все, необхідно розвіяти один міф, що досить сильно утвердився - військова амуніція - один з кращих варіантів для походів. Насправді, це далеко не так, тактичне спорядження створювалося абсолютно для інших цілей, які мають мало спільного з походами. І ще - спеціалізоване якісне туристичне спорядження, великий вибір якого представлений в інтернет магазині 070.com.ua, набагато міцніше і довговічніше, ніж армійська уніформа. Правда, і коштує може дорожче, але при цьому істотно виграє за співвідношенням ціна/довговічність/ практичність.

Що взяти з собою в похід: важливі речі

На думку професіоналів, є чотири речі, без яких не обійдеться жоден похід і які потребують особливої уваги: рюкзак, намет, спальник і взуття.

Вибираємо рюкзак: на що звернути увагу

Перш за все, обсяг рюкзака:

до 35 літрів - це рюкзак вихідного дня, для одно-, максимум - дводенного походу, і то за умови, що намет або спальник можна буде закріпити зовні до 50 літрів - альпіністські (ще їх називають - штурмові) рюкзаки, підійдуть для відпочинку на гірськолижному курорті або для останнього кидка з станового табору до вершини до 100 літрів - це нормальний похідний рюкзак, його обсягу достатньо, щоб забезпечити практично автономне виживання до 15-20 днів. Зазвичай на ньому передбачені зовнішні кріплення, на яких можна розмістити каремат або намет більше 150 літрів - експедиційні рюкзаки, для тривалих походів терміном більше місяця. Необхідно мати дуже хорошу фізичну форму, щоб підняти і нести його, повністю заповненим.

За особливостями конструкції, якісні рюкзаки бувають жіночі та чоловічі, в них врахована особливість анатомії тіла. Вага хорошого рюкзака не перевищує 1,5 - 2 кг (рюкзаки, що мають каркасну жорстку систему, можуть бути важчими – до 4 кг).

Як вибрати спальник

Перш за все - універсального спальника не існує. Кожен з них розрахований на певний сезон, але цей поділ досить умовний, тому що навіть влітку буває дуже прохолодно, особливо в горах. Тому орієнтуватися треба на три показники: температура комфорту (найбільш комфортний сон), ліміт комфорту (сон в позі ембріона - енергозберігаючій позі) і екстремальна температура (допускається легке переохолодження).

За форм-фактором спальники бувають двох типів:

кокон - оптимізований (в різних моделях по різному) під анатомію людини, ширше в плечах і вужче в ногах. Має капюшон і також термокомір, це найтепліший варіант ковдра - якщо такий спальник повністю розстебнути, дійсно виходить ковдра. Деякі моделі можна з'єднувати між собою. Такі спальники підійдуть для літа (можна легко розстібнутися, в коконі може бути жарко), але вони не підходять для зими.

Який взяти намет

Найбільш затребуваний варіант - це каркасний намет, яка може бути встановлений практично на будь-якому грунті. Для туристів-початківців краще підійде варіант з внутрішнім каркасом - такий намет легше і компактніше в зібраному вигляді, зовнішня поверхня виходить гладкою, добре обтічної, на ній не накопичується вода.

Перевагу варто віддати двошаровим наметам (тим більше, у деяких є можливість установки тільки внутрішнього або зовнішнього намету при гарній погоді), при такій конструкції між зовнішнім і внутрішнім наметом створюється повітряний ізолюючий прошарок, що робить перебування всередині намету комфортним як в холод, так і в спеку, а зовнішній шар забезпечує надійний захист від вологи. Великий плюс - практично не утворюється конденсат, тому речі всередині залишаться сухими.

Вибираємо взуття

Залежно від сезону і умов походу - це спеціальні трекінгові черевики або кросівки. Якщо має бути піший похід по рівній місцевості влітку, то можна взяти бігові кросівки, вони забезпечують хороше зчеплення з грунтом і дозволяють нозі дихати.

Трекінгові черевики використовують для ходіння/лазіння по складному рельєфу, вони мають особливу підошву з розвиненими грунтозацепами. Для кращої фіксації ноги використовується подовжена шнурівка. І тільки шнурки, ніяких липучок, інакше надійність фіксації голеностопу буде під питанням.

Взуття обов'язково необхідно добре розносити перед походом.

Крім того, щоб активний відпочинок був комфортним, обов'язково стануть в нагоді:

килимок - каремат, який блокує холод від землі і робить «ложе» м'якше, а сон - комфортніше ліхтарик - для особистих цілей - налобний, для колективних - кемпінговий, який дозволяє висвітлити більшу площу навколо себе дощовик і герметичні мішки - щоб в будь-яку погоду речі залишалися сухими і обов'язково - кружка, ложка, миска і ніж, щоб не залишитися голодним.

Переглядів: 5545
Поширень: 0

Останні новини