Очільник області Владислав Скальський закликав вінничан відповідально ставитись до свого здоров’я

Голова  Вінницької обласної державної адміністрації Владислав Скальський зробив щеплення від дифтерії та грипу під час прийому у сімейного лікаря. Відвідавши  амбулаторію №1 «Центру первинної медико-санітарної допомоги №3 м. Вінниці», голова ОДА поспілкувався з відвідувачами поліклініки на предмет необхідності  щеплень від інфекційних хвороб, а також  перевірив умови для проведення вакцинації.

 «На Вінниччині захворювання на дифтерію не було зафіксовано з 2012 року, однак, в жовтні поточного року в Україні вже зареєстровано 8 випадків дифтерії. Тож вакцинація необхідна задля того, щоб уберегти себе й оточуючих від цього небезпечного захворювання»,- підкреслив  очільник області. - Мій сімейний лікар запевнила, що після того, як  ЗМІ почали звертати посилену увагу на необхідність щеплення від дифтерії, до сімейних лікарів почали звертатись  з приводу вакцинації і 60-ти,70-ти,80-ти річні пацієнти. Я запевнив свого лікаря, що і надалі залюбки демонструватиму власним прикладом важливі  дії  задля збереження здоров’я».

Нагадаємо: дітям роблять щеплення вакциною АКДП у 2, 4 та 6 місяців. Згодом проводиться ревакцинація у 18 місяців та у 6 років. Наступне щеплення у 16 років. Далі необхідно вакцинуватися повторно кожні 10 років. Тобто, якщо останнє щеплення проти дифтерії було в 16 років, наступне потрібно зробити у 26. І так далі кожні десять років.

На жаль, відсоток вакцинованих громадян в області недостатній: за 9 місяців 2019 року дітей віком 1 та 1,5 роки 70 та 72% відповідно, а от дорослих лише 57%. Саме тому Владислав Скальський вирішив власним прикладом закликати населення до щеплень та спростувати побоювання багатьох щодо якості вакцин, які надаються безкоштовно. Пройшовши необхідний огляд у сімейного лікаря, очільник області отримав щеплення вакциною від дифтерії, яка сьогодні є в області в кожному ЦПМСД. Водночас Владислав Скальський вакцинувався і від грипу, акцентуючи увагу на тому, що його родина також провела саме такі щеплення. «Вакцинація дуже важлива – це єдиний спосіб захиститися від важких інфекційних захворювань. Тому отримую сьогодні щеплення сам, привертаю увагу всіх до цього питання  та закликаю вакцинуватися!Тільки від нас самих залежить наше здоров’я і можливість протистояти спалахам інфекційних захворювань» - зазначив голова ОДА.

За його словами, на сьогоднішній день область повністю забезпечена безоплатними та якісними вакцинами для щеплень дітей і дорослих, які закуповуються Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) у провідних виробників світу. Якість цих вакцин підтверджена Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Вакцинація входить до  переліку гарантованих послуг первинної медичної допомоги. «Для дітей першого року життя у Вінницькій області  сьогодні забезпеченість вакцинами становить 178% і більш як 160% для щеплення  дорослих. Єдиний дефіцит – вакцина для  ревакцинації 6-річних дітей, проте вже в листопаді очікується додаткове надходження  вакцин і тут жодних проблем не буде»,- стверджує Владислав Скальський.

Нагадаємо, раніше, за ініціативи голови ОДА, було проведено оперативну нараду  щодо протидії дифтерії та іншим вірусним захворюванням, яку було скликано після появи перших повідомлень про випадки зараження в країні. Після наради Владиславом Скальським було надано ряд доручень, спрямованих на протидію хворобі. Зокрема, надано доручення перевірити наявність, терміни придатності та умови зберігання вакцин, а також провести інформаційно-роз’яснювальну кампанію серед жителів області, акцентуючи увагу на необхідності щеплення школярів та на райони з найменшими показниками вакцинації.




Переглядів: 3022
Поширень: 0

Останні новини