Вінничанка рятує тварин від «шуб» та «комірів»

Чотири лисиці, два гекони, три полози й один удав: вінничанка приручила хижаків та рептилій. Тепер вони – її домашні улюбленці.

На подвір’ї вінничанки Діани Тарабан живуть лисиці. Хесс, Роксану, Спенсера та Камі дівчина поселила у двокімнатних апартаментах із будками. Усі тварини – вакциновані, мають необхідні медичні довідки та стерилізовані.

«Я лис не розводжу, тому що коли ти віддаєш в іншу сім’ю маленьку тваринку, а до неї там погано ставляться, це для мене дуже важко», - пояснює Діана.

Найстарша в лисячій родині – руда Роксана. Її придбали 7 років тому: маленьке лисеня потрапило в металевий капкан до мисливців. Дівчина виходила її, а потім зрозуміла – назад не понесе. Страх та недовіра тварини до людей і досі даються взнаки. Руденька не часто вилазить зі своєї «буди», коли є чужі. Саме тому Роксана — єдина лісова тварина. Щоб вона не сумувала, придбала сріблясто-чорного Спенсера. Лиса на звірофермі дівчині продали за ціною шкірки.

«Вже не перший рік я займаюся тим, що викуповую лисенят зі звіроферм для подальшої передачі новим власникам. Тема хутра для мене занадто особиста і глибоко зачіпає. Так на шубу не потрапило близько двох десятків лисенят. Їм просто пощастило, тепер вони живуть в родинах, як і моїх четверо, — розповідає про свою «справу життя» зоозахисниця, — В Україні щорічно заради шуб помирають тисячі тваринок. Це абсолютно не виправдана нічим жорстокість. У століття технологічного прогресу люди досі ходять у шкурах тварин, як в кам'яний вік. Невже не соромно?»

Як і Спенсера, Хесс — лисицю оригінального окрасу, Діана придбала у звіроводів за кордоном. Таких порід в Україні немає.

«Через те, що це штучно виведена порода, через генетичне відхилення, ця тварина має психологічні особливості. Вона трошки «хвора на голову». В неї різкі перепади настрою та іноді дивна поведінка, — каже Діана, — до прикладу, приступ агресії до самої себе. Коли я її купувала, мені про це не розповіли, вже сама потім помітила. Мені пояснили: це як шизофренія у людей. Після того, як її пролікували заспокійливими, поки все спокійно».

Власниця переконує, що в утриманні тварини не примхливі, багато з ними гуляє, спілкується, грається. На зиму вони мають розкішне хутро, а от на літо – линяють. В їхньому раціоні має бути м'ясо, овочі та фрукти. Щоб забезпечити лисицям повноцінне харчування, Діана влаштовує з ними платні фотосесії.

А нещодавно завела ще й змій та геконів. В домашньому тераріумі живуть удав і три маїсових полози, а також двоє леопардових геконів. Каже, любов до різних рептилій в неї ще з дитинства. Майже рік тому, Діана разом із другом Максимом, врятувала від смерті кілька десятків черепах.

Дівчина не лише знайшла спільну мову з власними тваринами, а й допомагає порозумітись з домашніми улюбленцями й іншим. Про це Діана, як зоопсихолог, розповідає на своїх сторінках в Instagram  та на YouTube-каналі  .


Теги: тварини

Переглядів: 5065
Поширень: 3

Останні новини