«Реальніше тільки життя»: що таке кудо і чому він підходить усім

Нещодавно у Вінниці відбувся Кубок України з кудо. Журналісти «Моя Вінниця» вирішили поспілкуватися із президентом Вінницької обласної федерації Кудо Леонідом Цимбалом та дізнатися, що це за вид спорту, з якого віку можна ним займатися та чому він вважається безпечним для дітей.

Але спершу передісторія. Кудо відносно молодий вид спорту. Офіційною датою заснування кудо вважається 1981 рік. Його засновник, японець Такаші Адзума, після багатьох років тренувань, виступів та самовдосконалення вирішив, що кіокушинкай не вистачає боротьби та ударів руками в голову. Тож заснував нове єдиноборство, яке поєднує карате, бокс, дзюдо, боротьбу і тайський бокс.

Кудо максимально наближене до реального бою.  Правилами дозволені удари руками, ногами практично у всі частини тіла, також удари ліктями, головою, колінами, кидки, больові прийоми на руки, на ноги і удушливі прийоми.

Останніми роками Кудо у Вінниці набирає все більшої популярності. Ним займаються і діти, і дорослі.

- Кудо – це школа змішаних єдиноборств з унікальною системою підготовки спортсмена. Основне завдання кудо – наблизити єдиноборство до реального життя і зробити це безпечно. Саме тому девізом цього виду спорту є вислів «Реальніше тільки життя», - розповідає Леонід Цимбал.  - Спеціальне екіпірування в КУДО дозволяє навчати спортсмена бойовому мистецтву не завдаючи при цьому серйозних травм.

- Який вік підходить для занять цим спортом?

- У нас займаються з 4-х років. Методика занять побудована так, що можна починати вже змалечку. У такому віці ми займаємося акробатикою, фізпідготовкою, елементарними вправами. Це легенькі навантаження з елементами гри.

- Чи багато у Вінниці місць, куди можна прийти на заняття з кудо?

- На сьогоднішній день по місту працює декілька секцій у різних районах: у мікрорайоні Вишенька, Тяжилів, Старе місто, та Замостя.

- Чим відрізняється кудо від інших видів спорту?

- В першу чергу - безпекою для учнів. У нас унікальне захисне спорядження для спорту, яке захищає чи не всі важливі частини тіла. Тож наші спортсмени можуть не хвилюватися про травми, які можна випадково нанести супернику під час спарингів, адже усі повністю захищені. Це накладки на руки та ноги, спеціальні нагрудники та зручний шолом.

Людина, яка довго займається єдиноборствами та досягла тут певної майстерності, не буде використовувати свої вміння на вулиці. Наші вихованці стають настільки впевненими, що їм не потрібно зайвий раз доводити свою силу. Навпаки – свідомо уникають рукоприкладства. Дослівний переклад назви Кудо - «шлях відкритого серця» або «шлях в порожнечі». Наша першочергова ціль, як і у всіх єдиноборствах Сходу, не причиняти іншим біль, а в навчати самозахисту.  Тому, якщо спортсмен спровокував бійку – його однозначно видворять зі спорту. Виняток може бути лише у тому випадку, коли існувала загроза життю і він вимушений захищатися.

- Скільки років ви тренуєте дітей?

- Майже 10 років. Я треную спортсменів клубу «Спарта». Можу з гордістю  відзначити, що на минулому Кубку України з кудо мої вихованці  здобули 17 медалей. Зокрема, «золото» здобули Юрій Борисов, Єгор Антонюк, Андрій Бурко, Микола Іваньков, Денис Раззано та Олег Мусієнко. «Срібло» вибороли Віктор Борисов, Андрій Будяк, Євген Свідерський, Богдан Сірізінський, Юрій Караванський, Ігор Заїка, Данило Нечипорук, Богдан Дімнич та Іван Булавко. Скарбничку своїх спортивних здобутків бронзовими медалями поповнили Андрій Семенюк та Артем Проценко. Я пишаюсь цими хлопцями, вони показали неймовірну майстерність.

- Чи багато тренерів, які навчають дітей кудо? І взагалі, чи важко стати тренером?

- Так, важко. Не може людина, яка прийшла з вулиці, одразу викладати єдиноборства. Потрібно розуміти цей вид спорту, поважати його принципи та закони, мати певний спортивний «багаж» здобутків, пройти спеціальні тренерські навчання, отримати дозвіл на тренерську діяльність і т.д. Крім того,  постійно розвиватися на семінарах та спортивних зборах тощо. У нас ціла команда тренерів: у клубі «Катана» тренер Анатолій Свідерський, у клубі «Самураї» тренер Яна Ліфман. Спортсменів клубу «Боєць» тренує Віктор Борисов. А також є  спортивні секції, які діють при центрах розвитку «Орігамі» - тренер Богдан Бабій та «Дивосвіт» тренери Ярослав Дидяк, Андрій Антропченко та Максим Лаба та мій клуб «Спарта». Увесь наш тренерський склад  має «галочки» по всім вищеперерахованим пунктам.

- Які плани у Вінницької обласної федерації Кудо України?

- Взагалі у нас насичений план роботи. Лише наприкінці листопада у Вінниці відбувся Кубок України, а вже найближчими днями проводимо атестаційний семінар. Юні спортсмени матимуть можливість довести свою підготовку та отримати відповідний ступінь майстерності. А далі – знову підготовка та участь наших вихованців до нових змагань та чемпіонатів.

Для бажаючих спробувати свої сили у кудо – звертатись за телефоном (063) 206-97-14.



Переглядів: 11631
Поширень: 14

Останні новини