Концепцію функціонування Інноваційно-технологічного парку «Кристал» презентували у Вінниці

16 грудня відбулась фінальна презентація проекту «Вінницький інноваційно-технологічний парк», який розроблявся у рамках програми  «Польська допомога з розвитку 2019» Міністерства закордонних справ Республіки Польща. Також сьогодні відбулось підписання меморандумів з 6 провідними університетами міста щодо співпраці у питанні ефективного наповнення екосистеми майбутнього технопарку.  

Мета проекту – розробка концепції ефективної побудови екосистеми інноваційно-технологічного парку «Кристал» – першого в Україні муніципального інноваційно-технологічного парку, який створюється спеціально для того, щоб допомагати громаді та бізнесу реалізувати свій інноваційний потенціал.

Спеціально запрошені експерти Келецького технологічного парку (Республіка Польща) спільно з представниками Вінницької міської ради, КП «Вінницький муніципальний центр інновацій», представниками бізнесу, неурядових організацій, органів виконавчої влади, закладів вищої освіти та потенційні резиденти Вінницького інноваційно-технологічного парку «Кристал» впродовж вересня – листопада 2019 року працювали в фокус-групах та брали участь у тренінгах. 

Їхньою метою було визначення необхідних складових побудови ефективної екосистеми «Кристалу», розробка елементів маркетингової стратегії та алгоритму залучення потенційних резидентів. Результати роботи у фокус-групах та практичних занять на тренінгах було взято в основу презентованої Концепції.

Під час конференції Вінницький міський голова Сергій Моргунов подякував польським партнерам за співпрацю, та наголосив що за останній рік було зроблено багато важливої роботи.

«Я хочу подякувати нашим польським друзям за те, що завдяки вам ми провели достатньо серйозну і важливу роботу в місті за останні, принаймні, два-три роки, особливо за останній рік, коли  підписали меморандум з керівництвом міста Кельце і Келецьким технологічним парком щодо співробітництва. Днями стали відомі результати V-го Всеукраїнського муніципального опитування, яке проводилось Соціологічною групою «Рейтинг» на замовлення міжнародного республіканського інституту (IRI). П'ятий рік поспіль позиції лідера серед обласних центрів України по задоволеністю мешканцями якістю сфер і послуг утримує Вінниця. Приємно, що саме по результатах цього дослідження, 59 % молодих людей вважає, що місто Вінниця, це якраз те місто, де можна самореалізуватись і будувати своє майбутнє. Наше завдання – створювати належні умови для цього. І саме створення Вінницького інноваційного технологічного парку - це один з таких кроків щодо вирішення цього важливого завдання. Я ще раз хотів би наголосити на тому, що мабуть побудова правильної конкурентної екосистеми Вінницького інноваційного технологічного парку неможливою була б без підтримки польської сторони і Келецького технологічного парку, Уряду міста Кельце і нашого Генерального Консульства у місті Вінниці», - сказав міський голова Сергій Моргунов

Генеральний консул Республіка Польща у Вінниці Дамян Цярціньскі відзначив, що Вінниця демонструє динамічний розвиток і Польща готова допомагати власним досвідом.   

«Ми розуміємо, що живемо в глобальній сфері, ми маємо бути конкурентоспроможними на ринку. І в цьому контексті у Вінниці створюється муніципальний технологічний парк. Бачимо, що це ініціатива влади, і для бізнесу це дуже важливо, щоб вести бізнес і розвивати його в інноваційному напрямку. Радий з того, що наші експерти з технологічних парків Польщі, зокрема, Келецького, доклали руку до формування концепції в рамках проекту нашого Міністерства закордонних справ, і цей проект виник з багаторічної співпраці між містами - ге тільки в напрямку культури, освіти, але також у дуже потрібному технологічному вимірі», - додав  Дамян Цярціньскі.

Сьогодні також начальник відділу проектів розвитку Келецького технологічного парку Йоанна Рудавська презентувала концепцію функціонування Інноваційно-технологічного парку «Кристал», розробленої в рамках програми «Польська допомога з розвитку 2019» .

«У 2008 році був створений Келецький технологічний парк, який з самого початку був дуже цікавий для партнерів з України. Це муніципальний парк і на 100% фінансується з бюджету міста. Вінниця має ідею створити подібний парк, який буде підтримувати екосистему підприємництва у Вінниці. Ми кілька разів підходили до цього проекту,і минулого року ми отримали кошти на проект, це дуже інтенсивний проект. Головною ідеєю є створення такої системи, яка б дозволила у 2027 році Вінницькому інноваційному парку стати провідним парком в країні», -  розповіла начальник відділу проектів розвитку Келецького технологічного парку Йоанна Рудавська

Одним із пріоритетів міської влади є забезпечення умов для того, щоб молодь сприймала своє місто як місце можливостей і ідей та реалізовувала себе, не покидаючи його межі. Для створення ефективних комунікацій, поглиблення співпраці та ефективного наповнення екосистеми Інноваційно-технологічного парку «Кристал», під час конференції відбулося підписання Меморандумів про співробітництво між Вінницькою міською радою, КП «Вінницький муніципальний центр інновацій» та вищими навчальними закладами Вінниці: Вінницьким національним технічним університетом, Вінницьким національним аграрним університетом, Вінницьким національним медичним університетом  ім. М.І. Пирогова, Вінницьким державним педагогічним університетом ім. М. Коцюбинського, Вінницьким торговельно-економічним інститутом КНТЕУ, Донецьким національним університетом ім. Василя Стуса.

Нагадуємо, що Інноваційно-технологічний парк «Кристал» буде створено на базі приміщень, які розташовуються на колишній території заводу «Кристал» (вул. 600-річчя, 21) і стали муніципальною власністю в 2015 році. Зараз там вже розпочалися підготовчі роботи. У технопарку «Кристал» заплановано близько 8500 м² приміщень з корисною площею, понад 1000 м² івент-площ і понад 100 офісів, коворкінг, а також  обладнані сучасним устаткуванням від провідних виробників Fab Lab та інше. 




Переглядів: 5612
Поширень: 0

Останні новини