Картини, які підіймають апетит та їстівні експонати: у Вінниці стартував історико-гастрономічний проєкт

За смачненьким – до музею. Мистецтво «на смак» спробували відвідувачі Вінницького обласного краєзнавчого музею. У великій виставковій залі з’явились дві нових гастрономічних експозиції.

«Смаки натюрморту» - це спільний проєкт 13-и сучасних художників, які свої роботи доповнили простими та одночасно вишуканими стравами. Це їжа, зображена на картинах.

До прикладу, художниця Христина Желінскейте, презентуючи свій Південний натюрморт з тропічним терпкувато-солодким фруктом, яблуками та вином, доповнила частуванням відвідувачів хурмою.

«Я не люблю малювати їжу, яка вже приготовлена: наприклад, борщ чи вареники. А от хурма сама по собі природно красиво, та раки», - каже Христина.

Підіймали апетит відвідувачам «смачної» експозиції і роботи вінницького митця Олександра Никитюка. На полотні «Nature morte» художник зобразив підчеревину на бордовому тлі.

Усіх гостей пригощали креативними закусками, які приготували кухарі одного з вінницьких ресторанів.

А у сусідній, меншій залі, розгорнули ще одну унікальну виставку «У історії на Кухні».

Столові предмети, починаючи від кам’яного віку та кухонних «Ґаджетів» минулого століття до «примочок» далекого побуту наших батьків за радянських часів. Серед експонатів – унікальні археологічні знахідки, етнографічні цікавинки, вишуканий посуд з порцеляни, фаянсу та срібла.

Виставки «У історії на кухні» та «Смаки натюрморту» працюватимуть у Вінницькому краєзнавчому музеї до 16 лютого.

Відвідувачам обіцяють екскурсії та лекції на тему їжі в історії та мистецтві, у яких візьмуть участь дослідники подільської кухні Тетяна Пірус та Олена Павлова.

«Ми будемо говорити про історію смаків, харчування, предмети, якими люди користувались і цей розділ буде супроводжуватись дегустаціями», - розповідає куратор проєкту Тетяна Журунова.

Вхід – 20 гривень (дорослий квиток) і 10 гривень (дитячий). Також можна замовити екскурсію, вартість якої – 100 гривень (для групи дітей – 50 гривень).



Переглядів: 4510
Поширень: 1

Останні новини