Вінниччина займає 1 місце в Україні за кількістю підписаних декларацій з сімейними лікарями

Про це розповіла заступник директора Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Надія Марусяк в ході прес-конференції, що була присвячена питанню реформування медичної галузі.

Наразі в Україні завершується етап реформування первинної ланки закладів охорони здоров’я. Зокрема, на Вінниччині мережа закладів первинного рівня медичної допомоги нараховує 47 установ, до яких входять 328 лікарських амбулаторій та 819 ФАПів. Також 12 нових закладів первинної медико-санітарної допомоги створено на рівні об’єднаних територіальних громад.

Як зазначила Надія Марусяк, на сьогодні на Вінниччині підписано 903 тис. 546 декларацій із сімейними лікарями, що становить 57,07% від загальної кількості населення області. Для порівняння, середній показник по Україні складає 34,38%. Таким чином, за кількістю укладених декларацій та охопленим населенням наш регіон знаходиться на 1 рейтинговому місці по країні. Друге місце посідає Полтавська область (49,55%), а третє – Харківська (47%) підписаних декларацій.

Якщо говорити про навантаження сімейних лікарів, то на 1 лікаря первинної медичної допомоги припадає 901 підписана декларація. По Україні цей показник складає 690 декларацій.

Посадовиця не оминула увагою питання нового нарахування заробітних плат лікарям та медичним сестрам первинної ланки.

«Стосовно виплати заробітної плати лікарям та медсестрам хочу повідомити, що в липні заробітну плату в розмірі від 11 до 15 тис. грн. отримали 73 лікарі області, від 15 до 18 тис. грн. – 61 лікар. Крім того, заробітну плату від 6 до 9 тис. грн. отримали 131 медична сестра, а від 9 до 11 тис. грн. – 37 медичних сестер», - зазначила Надія Марусяк

Подібне збільшення заробітних плат стало можливим завдяки збільшенню фінансування закладів первинного рівня, що уклали угоди з Національною службою здоров’я України та отримали в липні кошти по капітаційній ставці, з їх фінансуванням в червні місяці за рахунок державної субвенції, що складає від 281% до 96,5%.



Переглядів: 4642
Поширень: 0

Останні новини