У Вінниці обговорили концепцію надання послуг бездомним

Зустріч щодо обговорення концепції відбулась в  ХАБі «Місто змістів». Тут представили модель притулку для безхатченків та обговорювали, які послуги можуть отримати люди, які не мають домівки. Захід відбувся у рамках проекту «Побачити невидимих, почути мовчазних».

ГО «Вісь», як координатор експертної групи проекту «Побачити невидимих, почути мовчазних», представила бачення концепції надання послуг для безхатченків. Для цього її представники вивчали досвід інших міст країни та світу, що стосується бездомності. Також досліджували потреби безхатченків через безпосереднє спілкування з ними. Аналізували ситуацію, яка є наразі у області. Отримували рекомендації експертів з різних служб, які є дотичними до питань бездомності.

Грант був наданий в рамках проекту «Підтримка нових лідерок та правозахисниць вразливих жінок в Україні, Білорусі, Молдові, Грузії», що впроваджується французькою організацією IREX Europe за фінансової підтримки Європейського Союзу. Український Жіночий Фонд / Ukrainian Women's Fund є партнером з реалізації проекту в Україні та Молдові.

«Наші служби  працюють над тим, щоб відновити таким людям документи. Як правило, у більшості з них їх просто немає, вони або втрачені, або колись було свідоцтво про народження, а паспорт навіть не отримували, або мають паспорт ще Радянського Союзу. Також працюємо щодо відновленням інвалідності, якщо є в цьому потреба, або пенсійного посвідчення і виплат, – каже заступниця міського голови Галина Якубович. –Той пласт роботи, який підняла ГО «Вісь», дуже важливий. Це підтверджує кількість людей, які прийшли на сьогоднішній захід. Адже цю роботу можна зробити лише спільно, надаючи послуги комплексно. Так, не завжди все буде проходити ідеально, але якщо ми соціалізуємо хоча б частину людей, доклавши до цього всі можливості,  це буде добре. Зрозуміло, що кінцевою точкою роботи має бути притулок, і ми над цим працюємо. Але я не можу сказати, що він з’явиться у 2020 році і все буде ідеально працювати. Я вдячна всім, хто долучається до цього процесу, адже коли за такі питання береться спільно громада, все виливається у конкретну роботу. Тому буду вдячна всім, хто запропонує, допоможе, підтримає. Зрозуміло, що спільно потрібно буде залучати не тільки бюджетні кошти, а можливо, грантові, адже у цьому напрямку грантів надається багато».

Альона Данілова представила присутнім модель притулку для безхатченків. Це трирівнева система. Перший рівень – це відновлення документів, консультації,  аптечний пункт, куди можуть прийти безхатченки і отримати допомогу та ліки. Також – місце для зберігання речей, адже люди приносять багато одягу, але його немає де зберігати. На цьому ж рівні безхатченки можуть прийти у визначений час почитати газети, поспілкуватися, попити чаю тощо. Перший рівень – без ночівлі та харчування.

Другий рівень – тимчасове проживання та сніданок, послуги психолога, соціальних працівників тощо. Третій рівень – майстерня, соціальне підприємство, зараз дуже багато притулків відкривають для себе подібні майстерні, це добра соціальна інтеграція. Також якісне дозвілля – це творчість, яка дозволяє швидше адаптуватися, допомога у пошуку роботи тощо. 

Довідково

Інформація про послуги, які можуть отримати безхатченки

Послуги:

санітарно-гігієнічна процедура, харчування, отримання одягу та взуття, отримання медикаментів роздача їжі (площа перед ринком «Урожай» – Пт, 15.00) адреса пунктів (Пн, Вт, Ср, Чт, Пт з 9.00 до 17.00)

вул. Пирогова, буд. 74

вул. Воїнів-Інтернаціоналістів, буд. 12

063-376-45-64, 073-421-92-09 ГО «Полум’я надії»

Послуги:

 роздача їжі

площа через дорогу від Центрального автовокзалу по вул. Київській – Пн та Ср, 12.00

тролейбусна зупинка «Залізничний вокзал» біля Укрпошти – Сб, 12.00

068-231-71-81 ГО «ХЕЛП - Вінниця»

Послуги: 

 роздача їжі (по вулиці Привокзальній за АЗС «Укрнафта», склади солі – Сб, 16.00)  для бажаючих змінити своє життя громада надає місце проживання та реабілітаційні послуги (с. Вінницькі Хутори, вул. Лесі Українки, буд. 17 А)

098-928-06-89 ГО «ВБГ «Дім милосердя «Віфезда»

Послуги:

Відновлення необхідних документів, реєстрація місця проживання, медичне лікування та, за необхідності, отримання групи інвалідності; розміщення до геріатричних закладів, відновлення соціальних зв’язків, в тому числі із рідними, отримання адресних соціальних допомог, профорієнтація та працевлаштування тощо.

67-04-60 Вінницький міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді

Послуги:

облік бездомних осіб, реєстрація переважного місця перебування, допомога у відновленні документів, сприяння у підготовці документів для поселення до інтернатних закладів, консультативні послуги

067-56-276-55, 53-12-42 Обласний комплексний центр надання соціальних послуг (вул. Монастирська, 26 каб. 101 ) 



Переглядів: 2738
Поширень: 2

Останні новини