Вінниця отримає фінансування від НЕФКО

Цього року у Вінниці буде реалізовано дуже важливий для міста проєкт, який спрямовано на сталий розвиток країни. Його реалізація дозволить зекономити міському бюджету близько 10 мільйонів, а мешканці отримують нове, сучасне і головне економне ЛЕД освітлення.

До цього проєкту було прикуто багато уваги. Фінансування на нього отримано від міжнародної фінансової організації НЕФКО. Дана організація фінансує виключно проєкти зеленого росту та кліматичні проєкти. Її засновано в 1990 році урядами п’яти Північних країн: Данії. Ісландії, Норвегії, Фінляндії та Швеції. Маючи багаторічний досвід роботи з кредитування муніципалітетів, НЕФКО пропонує різні види фінансування, зокрема грантові програми, кредитування та гранти в додаток до кредитування. Вінниці гроші виділяють у вигляді кредиту, на вигідних для міста умовах - 3% річних, які будуть гасити шляхом зекономлених на споживанні електроенергії коштах.

Подати заявку до міжнародної фінансової організації могли представники з різних муніципалітетів України. Вінниця вже не перший рік співпрацює з НЕФКО. У 2014 році в рамках Програми DemoUkraineDH (NEFKO) було  проведено реконструкцію системи теплозабезпечення мікрорайону  вул. Київська. Тоді на Грибоєдова реконструювали  1,5 км тепломереж із заміною на попередньо-ізольовані трубопроводи та встановили 9 індивідуальних теплових пунктів. Це дозволило місту економити чималі кошти на природному газі, електроенергії та зменшило обсяг викидів  СО2. Цього року завдяки встановленню економного та сучасного ЛЕД освітлення місто може заощадити близько 10 мільйонів на освітленні вулиць Соборна, Келецька, Барське шосе, Хмельницьке шосе та Пирогова. 

Запрошення до участі у тендері було опубліковано в кінці листопада минулого року на офіційній сторінці організації NEFKO та сайті.

Цього року стало відомо хто є потенційними виконавцями проєкту. Всі учасники мають досвід роботи в цьому напрямку та гарну репутацію. Ними стали Philips (Київ) , Шредер (Тернопіль), Радій (Кропивницький). Вінничани теж не сиділи склавши руки, а прийняли участь у тендері. Керівник відомого підприємства ТОВ Промавтоматика Вінниця на своїй офіційній сторінці в соцмережі Фейсбук прокоментував дану ситуацію 4 січня цього року. Всі учасники пройшли ретельну перевірку та представили свої пропозиції. Наразі вирішується кому буде надана перевага у виконанні робіт. Реалізація самого проєкту планується на березень- серпень цього року.

Сподіваємось, що незабаром все стане відомо, а вже у вересні цього року нові ЛЕД лампи будуть не лише освітлювати шлях вінничанам, а й економити бюджетні кошти. Більше новин про розвиток нашого міста читайте на нашому сайті



Переглядів: 3735
Поширень: 0

Останні новини