У Вінниці відкрилась виставка «Українське військо: 1917–1921»

Сьогодні, 21 січня, у холі Вінницької обласної державної адміністрації, напередодні Дня Соборності України відбулось відкриття тематичної виставки Українського інституту національної пам¢яті «Українське військо: 1917-1921».

Виставку презентує Центральний міжрегіональний відділ Українського інституту національної пам¢яті за підтримки Вінницької обласної державної адміністрації, зокрема, Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю, управління культури і мистецтв, Вінницької обласної ради, міської ради та міського комунального підприємства «Центр історії Вінниці».

Матеріали, представлені в експозиції, розповідають про створення Українського війська та його організацію, легендарних командирів, роди військ, однострої та відзнаки, зброю, найвизначніші військові формації та бойові операції 1917-1921 років.

«Сьогодні ми відкриваємо історичну тематичну виставку «Українське військо 2017 – 2021 роки», яку Український Інститут Національної пам`яті приурочив до 101-ї річниці Соборності України. Нині ідея Соборності набуває нового змісту та нової актуальності. Від зовнішньої соборності ми повинні прийти до розуміння необхідності єднання внутрішнього – всередині територіально соборної України, до розуміння миру, злагоди, єднання навколо розвитку країни.Разом з тим, зовнішній ворог не сприймає  цих ідей українців і вже шостий рік намагається позбавити нас своєї ідентичності та власної країни. Ось тому і актуальна тема нашої виставки «Українське військо…», актуальна як для історії України, так і для нашого сьогодення. Адже свобода, мир, спільність, цілісність виборюються у боротьбі…», - зазначив у своїй вітальній промові заступник голови Вінницької облдержадміністрації Ігор Івасюк.

Сто років тому значення власного війська для України було надзвичайно важливим, адже молодій державі з перших і до останніх днів існування доводилось боротися з агресією сусідів. У вирі боротьби формувалося військо Української революції 1917-1921 рр. Воно увібрало в себе національні традиції минулих епох, але при цьому постійно змінювалося, пристосовуючись до викликів сучасності.

«На Всеукраїнському референдумі 1991 року понад 90 відсотків громадян нашої держави сказали «так» незалежній Україні. Наш народ заявив світові: всі землі країни назавжди залишаються українськими, об’єднаними в соборну Україну. То був день, коли ми своєю доброю волею затвердили усі попередні столітні намагання пращурів здобути вільну і спільну державу. Насправді, історики вважають, що день незалежності України – це 22 січня 1919 року, коли в єдину унітарну державу злилися землі Української народної та Західноукраїнської народної республік, проголосивши при цьому створення єдиної, соборної і незалежної країни – Україна.  А 24 серпня слід вважати Днем відновлення української Незалежності, днем, який також золотими літерами назавжди вписаний в українську історію та історію всього світу. Безперечно, в цій боротьбі одним із найважливіших атрибутів державності, гарантом безпеки та свободи є Збройні сили. Як 100 років тому, так і сьогодні - вони стримують ворога в Донецькій та Луганській областях, а також готові до виконання поставлених завдань скрізь, де в цьому виникне потреба», - сказав на відкритті виставки начальник Центрального міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам`яті Богдан Галайко.

Заступник голови Вінницької обласної Ради Ігор Хміль зазначив, що такі події історично – гуманітарного змісту є нашою своєрідною допомогою тим бійцям сучасного українського війська, які в ці хвилини боронять нашу свободу на сході України, а заступниця Вінницького міського голови Галина Якубович також додала, що обласний центр сьогодні, як ніколи - в єдності і спільності з усіма обласними гілками владних інституцій пропагує активне вивчення історії України, історії власної державності та незалежності, здійснює заходи з національно – патріотичного виховання молоді.

Виставка «Українське військо: 1917-1921» працюватиме в холі облдержадмінстрації до кінця тижня, вхід вільний.




Переглядів: 3151
Поширень: 0

Останні новини