Електронні щоденники та онлайн журнали: у Вінниці модернізують навчальний процес

Онлайн журнали та електронні щоденники стають невід'ємною частиною навчання. Вже з нового навчального року в багатьох школах міста запускають новий проєкт, який успішно пройшов тестування. Чого очікувати від нововведень, ми поцікавились у керівника освітнього проєкту.

Ще у 2019 році компанія Національні освітні технології отримала ексклюзивне право на впровадження прогресивної електронної інформаційної системи “Моя Школа” . Головною метою проєкту є впровадження сучасної системи документообігу для закладів освіти, об’єднання всіх важливих процесів школи в одну систему, покращення доступу до інформації про освітні процеси для учнів та батьків, оптимізація процесів управління навчальним закладом для керівництва школи шляхом швидкого доступу до всіх процесів (успішності учнів, відвідування уроків, формування звітів тощо).

Розроблено дану систему в Литовській республіці 2004 року. Литовські школи використовують її з 2008, як основний канал документообігу, класний журнал та учнівський щоденник. В Україні пілотний проєкт було запущено у 2019. Результати були одразу тому користувачі залишили багато позитивних відгуків. Вінниччина стала однією з перших областей України, яка спробувала працювати в даному форматі. Керівник проєкту розповів детальніше про впровадження системи в освітній простір України:

На даний момент, залучено 12 закладів загальної середньої освіти Вінниці. —  говорить Владислав Сірик,— Ще 7 мають приєднатися найближчим часом. Першою було залучено 6 школу, її результати є позитивними. В першу чергу, в захваті батьки та учні, адже вся інформація про навчальні процеси зібрана в одному місці. Підвищується академічна успішність, зростають середні бали у певних учнів. Система допомагає батькам формувати об'єктивну оцінку навчання їх дітей, розуміти, де увагу потрібно посилити і які завдання виконати. Більшість вчителів, вже з легкістю працюють в системі, а наступний крок — це заміна паперових носіїв на електронні та використання ведення саме електронного класного журналу. Для цього наша компанія співпрацює з Міністерством освіти та науки України й Міністерством цифрової трансформації. Є реальні шанси, що з 1 вересня 2020 року навчальні заклади, що використовують систему "Моя Школа", будуть мати змогу відмовитися від певних паперових документів, в першу чергу, паперового класного журналу.

Зараз для здійснення моніторингу розробляється окремий функціонал для департаменту освіти. Завдяки якому можна буде оперативно отримувати необхідну інформацію від закладів освіти безпосередньо в системі "Моя Школа". Також система може бути інтегрована до інших ресурсів для отримання аналітики по успішності чи відвідування. Владислав Сірик наголошує, що дану систему впроваджують по всій області: “На Вінниччині, на даний момент, найбільше шкіл підключено в обласному центрі — коментує Владислав. —  Наступного тижня будемо підключати навчальні заклади Могилів-Подільського. Безперечно, інші райони та міста будемо залучати до проєкту, адже основна мета — надати школам якісний функціонал, допомогти з легким початком роботи та надалі замінити паперові документи на цифрові. Плани масштабні, на що потрібно дуже багато часу та ресурсів.”

Окрім роботи безпосередньо зі школами, звертається увагу на батьків учнів, адже система дозволяє налагодити тристоронній контакт "Вчитель — Учень — Батьки" та покращити їх комунікацію. Саме це сприяє кращому навчанню учнів та допомагає у розв'язанні щоденних питань навколо шкільного життя.

Учні шкіл, яким вчителі вже розповіли про нововведення реагують досить спокійно. Більшість говорить, що така система має бути зручною. Учениці 8 класу комунального закладу загальноосвітньої І-ІІІ ступенів школи №15 Вінницької міської ради, готові спробувати у дії електронний щоденник:

На мою думку, це буде зручно, — пояснює учениця 8 класу Катерина, —  Не треба носити із собою паперовий щоденник, писати розклад та перепитувати домашнє завдання. Стосовно класного журналу взагалі гарно придумано, тепер можна буде подивитись свої оцінки, взнати на коли заплановано контрольну та з якої теми. Стосовно успішності та доступу батьків до оцінок панікувати не буду, бо і раніше ніколи їх не приховувала. Це питання скоріше не до журналу, а до стосунків між батьками та дітьми. У кожного вони різні, я довіряю своїй мамі, а вона мені.”

Для вчителів буде проводитись навчання. На практиці система довела, що є зручною у використанні. Викладачі нововведень не бояться. Зі слів класних керівників стає зрозумілим, що вони розраховують підвищити рівень обізнаності батьків. Для них контролювати успішність дитини та навіть коригувати позакласне життя, стане набагато легше.

Батьки ще не знають, як виглядатиме електронний щоденник, проте чекають його впровадження. Руслана Кобзар має доньку, що навчається у 8 класі. Про проєкт чула, сподівається на його ефективність:

Мені, як мамі підлітка дуже важко контролювати навчальний процес та успішність, —  розповідає пані Руслана, — бо завжди нічого не задано і в школі не питали. Якби була можливість бачити шкільний журнал коли є бажання, то було б супер! Це дозволить вчасно контролювати успішність дитини, реагувати на пропуски та неуважність в навчальному процесі.”

Проєкт дійсно доволі масштабний і все далі розвивається. Окрім міста Вінниці система функціонує у Вінницькій, Дніпропетровській, Херсонській, Запорізькій, Київській, Полтавській, Чернігівській, Хмельницькій областях. Керівники проєкту постійно комунікує з навчальними закладами по всій країні для подальшого підключення і використання системи "Моя Школа".



Переглядів: 12523
Поширень: 14

Останні новини