Коронавірус: не загрозлива ситуація для вінничан

На території України, зокрема Вінницької області, випадків, спричинених новим вірусом не зареєстровано. Про це розповів завідувач відділу епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних захворювань Вінницького обласного лабораторного центру МОЗ України Степан Томин.

«На території України були 3 випадки підозри на захворювання, спричинені коронавірусом, який нещодавно був виявлений на території Китаю. Всі випадки – не підтвердились, — переконує фахівець, — В Україні, зокрема на території Вінницької області, випадків, спричинених новим вірусом не зареєстровано. Коронавірус відомий давно, є багато підтипів даного збудника, в м. Ухань виявлено новий підтип, який може передаватися від людини до людини. На сьогодні Всесвітня організація охорони здоров’я продовжує вивчати його, здійснюються роботи по розробці вакцин проти цього збудника. Значної небезпеки для України поки що ми не бачимо і даний збудник може потрапити до нас лише шляхом завезення: якщо на територію нашої держави попадуть інфіковані в Китаї люди, які безпосередньо могли інфікуватись в Китаї, або ж наші туристи, які будуть виїжджати на території, де виявили захворювання».

Тож вінничан просять не поспішати до Китаю. Кількість жертв в цій країні вже сягнула 8 десятків. Також, коронавірус вже підкосив людей у Таїланді, В'єтнамі, Сінгапурі, Японії, Південній Кореї, Тайвані, Непалі, Австралії, Франції та Сполучених Штатах. Найбільше випадків зараження — в провінції Хубей і її адміністративному центрі Ухані.

«Відповідні заходи для того, щоб запобігати завезенню збудника на територію України, це контроль за станом здоров’я людей, які прилітають з Китаю, в аеропорту Бориспіль організовано медичний огляд всіх пасажирів, здійснюється термометрія, перші ознаки. На сьогодні в лабораторіях України ми поки що можемо досліджувати матеріал по виділенню цього збудника, оскільки відсутні тест-системи», - додає Степан Ярославович.

Коронавірус може передаватися в інкубаційний період, навіть коли людина і не підозрює, що хвора.  Він триває від 7 до 14 днів.

Лікарі ж нагадують: вірус який схожий на застуду, але, на відміну від неї, дуже швидко вражає легені й інші органи. Хвороба передається повітряно-крапельним шляхом, тож, за потреби, варто одягати медичну маску, щоб захистити дихальні шляхи, уникати контактів з людьми, які мають симптоми грипу чи ГРВІ та не забувати часто мити руки.



Переглядів: 9774
Поширень: 19

Останні новини