Як у Вінниці знайти роботу офіціанта та стати управляючим ресторану

У Вінниці добре розвивається сфера обслуговування. У кожному районі міста є чимало закладів харчування різного напряму. Чи можна з офіціанта дорости до керівника та, як влаштуватися на роботу до елітного вінницького ресторану, читайте у нашій рубриці “За Фахом!”

Сьогодні вінницький ринок праці сповнений пропозиціями від роботодавців. На перший погляд, це пов’язано з браком кадрів через трудову міграцію. Хоча, насправді, якщо добре проаналізувати ситуацію, стає зрозумілим — у Вінниці стрімкими темпами розвивається бізнес. Це пов’язано з тим, що за останні роки місто територіально збільшилося. Значною мірою зросли потреби населення. Відтак, з’явилося чимало цікавих пропозицій для споживачів та не менше актуальних від роботодавців.

Працевлаштування на хорошу роботу є однією з головних потреб вінницької молоді. Для сучасних спеціалістів пріоритет у виборі місця роботи є: стабільність, високий рівень оплати праці та перспектива розвитку.

Якщо раніше головними чинниками у виборі місця роботи були: офіційне оформлення та можливість добре заробити, сьогодні кожен працівник найнижчого рівня мріє дорости до керівної посади. Яскравим прикладом є ресторанний бізнес. Здебільшого ресторатори вважають, що обіймати посаду управителя може лише людина, яка має досвід роботи в ресторанній справі. Як не дивно, досягти високого рівня в даному випадку можуть люди з дипломом середньої освіти. Головне в роботі керівника — це розуміння виконання робочих процесів на практиці. Один з найвідоміших рестораторів України, вінничанин Валерій Сиверчук, розповів, як можна влаштуватися на роботу до його мережі ресторанів.

Валерій Сиверчук — відомий вінницький бізнесмен. Займається туристичним бізнесом та ресторанною справою. Сьогодні у нашому місті він реалізував такі проєкти, як ресторан грузинської кухні “The Georgian Factory”, ресторан морепродуктів “Батискаф”, "Red Zeppelin" - сімейний ресторан, мережа кав’ярень “Чорна кішка&білий кіт”, грузинсько-кримськотатарський ресторан “АССА!", крафтова кондитерська “Мус-мус”, "Довезунчик — доставка їжі з найсмачніших закладів Вінниці" та "Лезгинка" — запальний та смачний ресторан в районі ринку "Урожай"

Як шукають кадри для мережі ресторанів Валерія Сиверчука?

Ресторатор вважає, що найкращих керівників потрібно виховувати самому:

Дуже добре коли в тебе людина "виросла" — розповідає Валерій Сиверчук, — ти можеш розраховувати, що вчорашній офіціант готовий працювати хостес, а хостес відтепер може пройти стажування і працювати менеджером. Тоді, як менеджер, може опанувати професію управляючого закладом. Отже, завдяки кадровому росту ми закриваємо 75-80% власних потреб у фахівцях. Ще приблизно 10% приходять до нас самі та говорять про бажання працювати саме в нашій команді. Ще приблизно 10% фахівців шукаємо вже самі, за об'явами або через рекрутингові агенції”.

Яку для цього треба мати освіту?

Зі слів ресторатора, для роботи в його сфері теорії замало — потрібна практика. Велику роль відіграє ситуація з випускниками, які неякісно вчилися, але не були відраховані, через комерційний складник. Їх рівень знань та бажання працювати дуже низький, але такими є не всі випускники. Все залежить від мотивації людини:

Звісно, є і гарні випускники, дійсно таланти, але їх не так вже й багато. Таких класних студентів розбирають працедавці ще на етапі навчання. Особисто я, ніколи не запитував диплом ні в одного зі спеціалістів. В ресторані має значення тільки діюча санітарна книжка без неї не можна! Ну і, звісно, бажання, наскільки ти зараз вже щось вмієш та, як швидко готовий вчитись" — говорить Валерій.

Яких спеціалістів найбільше бракує на ринку праці?

За словами Валерія, сьогодні найбільше бракує управлінців, особливо вищої ланки, мова йде про: управляючих ресторанами, менеджерів та ресторанних маркетологів.

Що потрібно, щоб влаштуватися в мережу ресторанів Валерія Сиверчука?

Вакантні місця в закладах є завжди. Це пов’язано з відкриттям нових ресторанів у Вінниці. Найлегший спосіб влаштуватися на роботу, звернутися до адміністратора закладу. В будь-якому ресторані мережі Валерія, адміністрація уповноважена вислухати людину та направити на подальше стажування в заклад, де є необхідність у працівниках. Далі все залежить від працездатності самої людини:

Треба показати себе з найкращої сторони, — коментує Валерій, — довести, що у тебе є велике бажання вчитись, рости та рухатися вгору. Це завжди помітять, бо мережа росте і постійно з’являються нові місця, де себе можна проявити. В середньому у ресторані працює приблизно 30-40 працівників, а у кав’ярні приблизно 10. В нас тільки офіційне працевлаштування з вирахуванням всіх податків на людину.

Які вакансії є актуальними сьогодні?

На сьогодні є вакансії: кухаря, бармена, хостес, офіціант, СММ-менеджера та маркетолог.

Як мотивують співробітників ресторанної сфери?

Мотивація у закладах Валерія Сиверчука має три складових:

    Стабільна конкурентна зарплата, що завжди виплачується вчасно й людина може чітко планувати свій дохід та витрати. Гарні відносини в колективі, щоб людина воліла йти на свою роботу. Для цього, крім роботи у працівників інших завдань або ускладнень робочого процесу не буває. Мотивація перспективами кар’єрного росту. Кожному офіціанту хочеться набагато краще працювати, якщо він бачить успіх колег з роботи. Наприклад, коли стажери бачать, що їх попередники з офіціантів стали менеджерами чи управляючим ресторану або кав’ярні.

Зі слів потенційного роботодавця стає зрозумілим, що робочі місця є завжди. Людина, яка прагне бути успішною в ресторанному бізнесі у Вінниці, може досягти будь-яких вершин. Рівень заробітної плати залежить від рівня робото спроможності. Отримати якісну освіту в ресторанній сфері може той, хто хоче досягати успіху в житті.

Вивчаючи роботу закладів освіти, ми знайшли училища, які готують спеціалістів ресторанної сфери після 9 та 11 класів.

ВІННИЦЬКЕ ВИЩЕ ПРОФЕСІЙНЕ УЧИЛИЩЕ СФЕРИ ПОСЛУГ vpusp@ukr.net

Популярними напрями в навчанні є промисловість, торгівля та громадське харчування.

Навчають на базі 9 класів з отриманням повної середньої освіти: кухар кондитер (термін навчання 3 роки)

На базі повної загальної середньої освіти (11 класів): кухар, майстер ресторанного обслуговування (термін навчання 1 рік)

Адреса: вулиця Хмельницьке шосе, 145. (0432) 51-15-67, 51-34-28, 51-32-80

Державний навчальний заклад «Вище професійне училище №7 м. Вінниця»

Вище професійне училище №7 - є навчальним закладом ІІІ атестаційного рівня, підпорядковане Департаменту світи й науки Вінницької облдержадміністрації, яке, відповідно до угод, укладених з підприємствами, організаціями та приватними підприємцями щороку здійснює прийом на навчання 300-350 осіб.

На базі 9 класів з одержанням повної середньої освіти: кухар, кондитер (2 ступінь – 2 роки 5 міс.; 3 ступінь – 5 міс.). На базі повної загальної середньої освіти (11 класів):- кухар; кондитер(2 ступінь – 1 рік 3 міс.; 3 ступінь – 1 р. 7 міс.);- офіціант; бармен (2 ступінь - 1 рік).

Адреса: вулиця Київська,118; (0432)66-43-51 - приймальна комісія.



Переглядів: 8934
Поширень: 5

Останні новини