У родині вінницьких зубрів поповнення

Зимовий облік 2020 року засвідчив, що найчисельніша в Україні вінницька популяція зубра європейського поповнилася на сім теляток. І тепер родина зубрів нараховує 101 особину.

Щорічно взимку хмільницькі лісівники проводять облік чисельності зубра європейського на території його проживання. Це Уладівське та Широкогребельське лісництва Хмільницького лісгоспу (лісові угіддя площею 8,4 тисячі га), а також польові угіддя площею близько 10 тис га, які знаходять на території Калинівського, Літинського та Хмільницького районів.

Сьогодні на Вінниччині найбільша за чисельністю популяція в Україні – зимовий облік 2020 року зафіксував 101 особину. У минулому році було 95 зубрів. Усього в Україні зафіксовано близько трьох сотень червонокнижних тварин.

Самка зубра народжує малюка один раз на три роки. У стаді панує матріархат. Однак у вінницькій популяції зубрів зафіксовано збільшення кількості самців (на два самці три самки). Для повноцінного відновлення популяції має бути співвідношення один самець на три-чотири самки від загальної кількості особин. Адже збільшення чисельності стада відбувається, звісно, за рахунок самок.

«Наразі популяція зубрів умовно розділилась на два стада: одне велике, кількістю понад 80 голів, це основний табун, і окремо 17 особин самців різного віку, - розповідає мисливствознавець Хмільницького лісгоспу Володимир Ткач. – Поки що ми не маємо пояснення таких змін у популяції. Проте точно на збільшення кількості самців вплинуло варварське масове вбивство 17 зубрів (узимку 2016 року біля с.Трибухи Літинського району Вінницької області»

Нагадаємо, що у минулому столітті у лісах Вінницької області зубри не проживали. У 1979 році 6 тварин завезли із державного мисливського господарства «Цуманське», що на Волині. Зусиллями лісівників та єгерського складу вдалось досягти такого позитивного результату у зростанні поголів’я червонокнижних тварин. І Вінниччина гордиться тим, що має таку потужну родину зубрів! Більше того, їхня щільність у лісових угіддях перевищує норму. Тому хмільницькі лісівники за наявності відповідних дозволів навіть здійснюють відлов зубрів для переселення в інші регіони України. Усього з Вінниччини переселено 34 особини зубра європейського.



Переглядів: 4646
Поширень: 2

Останні новини