Як фінансуватимуть обласні медзаклади з квітня 2020 року

Роз’яснення щодо передбачених Урядом змін у фінансуванні медичної галузі надали фахівці Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації  під час пресконференції  28 січня.

Співпраця з Національною службою здоров’я відкриває медичним закладам нові можливості для розвитку. Трансформація системи охорони здоров’я в цілому покликана повернути її обличчям до людей: лікарі отримують гідну оплату праці, пацієнти – якісні послуги, сервіс та піклування.

«З 1 квітня лікарні можуть укладати угоди з НСЗУ якщо вони відповідатимуть певним критеріям,-  пояснила заступник директора департаменту охорони здоров’я з фінансово-економічної роботи Олена Житанська.Станом на сьогодні, всі заклади охорони здоров’я Вінницької області готові до підписання договорів з НСЗУ. Фінансування буде здійснюватись пропорційно – 60% заклад отримає глобального бюджету, а 40% заклад буде отримувати на підставі наданих пацієнтам послуг. Це буде додаткове фінансування за пролікований випадок».

Посадовець підкреслила, що дана модель фінансування буде змінюватись:

«З 2021 року  фінансування буде  50% на 50%, а потім у співвідношенні 40% на 60%. За попередніми підрахунками НСЗУ, всі центральні районні лікарні та опорні заклади області є фінансово незалежними. Тобто, опорні лікарні будуть надавати більший обсяг медичної допомоги і пріоритетний пакет (інсульт, інфаркт, неонатологія, пологи та амбулаторно діагностичні дослідження) буде оплачуватись за підвищеним тарифом. Разом з тим, якщо ЦРЛ має базу для надання таких послуг, але не визначена опорною, вона також отримає на ці послуги підвищене фінансування».

Загалом Національною службою здоров’я розроблено 27 лікувальних пакетів, усі ліки, передбачені протоколом будуть повністю фінансуватись НСЗУ та є безкоштовними для пацієнтів.

Довідково:

Пакет медичних послуг – новий термін в сфері охорони здоров’я в Україні. Пакет медичних послуг складається з медичних послуг, до яких застосовується єдиний опис щодо специфікації послуг і до надання яких встановлюються єдині умови надання таких послуг. Також, всі послуги, що включені до пакету, будуть оплачені з використанням єдиного типу тарифу. Вимоги до медичних послуг, які будуть надаватися за Програмою медичних гарантій, розроблені для закладів (надавачів медичних послуг), які бажають укласти договір з НСЗУ. Медичні працівники, які надаватимуть медичну допомогу за Програмою медичних гарантій, повинні відповідати єдиним кваліфікаційним вимогам, встановленим чинними нормативно-правовими актами України.

Вимоги є мінімальними і лише специфікують окремі важливі для Програми медичних гарантій умови роботи надавачів за договором з НСЗУ і не є галузевими стандартами у сфері охорони здоров’я. Діяльність закладів охорони здоров’я і надалі регламентуватиметься чинним законодавством.

Вимоги до медичних послуг сформовані таким чином, що будь-який заклад, незалежно від його назви, рівня надання медичної допомоги та спеціалізації, який відповідає вимогам до надання послуг в межах Програми медичних гарантій, може укласти договір з НСЗУ на надання відповідної послуги/групи послуг.  (детальніше за посиланням)



Переглядів: 3033
Поширень: 1

Останні новини