Два платежі за газ: за споживання та доставку в домівки

У січні 2020 року для споживачів газу змінився порядок його оплати. Замість одної звичної платіжки вони отримають дві.

Одну — від постачальника, на оплату спожитого палива в грудні 2019 року (оплатити потрібно виключно за спожиті кубометри). Інша платіжка — від оператора газорозподільних мереж, якому доведеться заплатити за те, що він у січні доставить газ споживачеві додому.

Скільки доведеться платити і як часто?

Вартість доставки газу розраховується індивідуально для кожного клієнта. При визначенні обсягу споживання за основу береться кількість спожитих кубометрів газу впродовж попереднього «газового року».

Для прикладу: за минулий «газовий рік» (1 жовтня 2018 року по 30 вересня 2019 року) споживачем використано 1 тис куб. м газу. Місячна вартість доставки в першому півріччі 2020 року розраховуватиметься наступним чином: 1000 куб. м/12 міс. х 1,068 грн. = 89 грн. на місяць з ПДВ.

З липня 2020 року тариф на розподіл газу відповідно зросте до 1, 308 грн. за куб. м.

Що робити споживачам, які у попередні роки споживали більше, а зараз утеплили дім, замінили котел тощо і стали споживати менше?

Такий споживач може прийти в поточному році до АТ «Вінницягаз» та написати заяву про скоригування даних на споживання газу, але існує ризик у випадку, якщо в заяві вказати наприклад: 700 кубів газу на 2020 рік, а по факту буде спожито більше, то відповідно до обсягу надлишково використаного газу буде застосовано коефіцієнт -1, 5 для нових абонентів та 2 для постійних абонентів. Відповідно споживачеві доведеться заплатити за розподіл газу у 2021 році значно більше, із врахуванням застосованого коефіцієнта. Варіант – краще зекономити споживання газу в 2020 році та відповідно отримати менші суми до сплати за транспортування газу у 2021 році.

Що робити споживачу, який не проживає в помешканні та відповідно не споживає газ?

Вам все одно доведеться сплачувати за транспортування газу до оселі. Громадяни, які в минулому році мали нульове споживання чи тільки під’єдналися до мереж, отримають розрахунок за плановими показниками. Які визначені у Кодексі газорозподільних систем у «Переліку груп споживання». Якщо у мешканців багатоповерхівки відсутні лічильники, то їм рахуватимуть плату за доставку по нормах споживання.

Якщо взагалі не хочете ні за що платити, пишіть заяву, щоб ваш будинок повністю відрізали від газу.

Порада! Споживачі можуть оплатити за доставку одним платежем — наперед за півроку або навіть за рік. Таким чином вони зменшать свої витрати на комісію при проведенні платежів.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Вінниця, вул. Театральна, 14, каб. 419.

Адреси розташування центрів надання безоплатної вторинної правової допомоги по Україні, можна переглянути тут. Єдиний всеукраїнський телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів).



Переглядів: 5111
Поширень: 1

Останні новини