Кому з вінничан прийдуть повістки на строкову службу цього року?

Відповідно до указу президента України, останні чотири на строкову службу призивали чоловіків лише з 20 років. Цьогоріч Володимир Зеленський підписав новий Указ, в якому є певні зміни, зокрема з 2020 року повістки отримають чоловіки віком від 18 до 27 років. Яким буде весняний призов у Вінниці, ми поцікавились у Вінницькому Обласному Військовому Комісаріаті.

Олександр Яцко — майор, тимчасово виконуючий обов’язки заступника військового комісара Вінницького обласного військового комісаріату з морально-психологічного забезпечення начальника групи морально-психологічного забезпечення та зв’язків з громадськістю, розповів детально як буде проходити призов на службу згідно з новими чинним законодавством.

Кому цього року чекати повістки на строкову службу?

Вже з цього року, у Вінниці будуть отримувати повістки до строкової служби всі чоловіки, що є громадянами України, яким виповнилося 18 років, та старші особи, які не досягли 27-річного віку:

На строкову військову службу — уточнює Олександр Яцко, — призиваються придатні для цього за станом здоров'я громадяни України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років, та старші особи, які не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу.

В який термін буде проходити строкова військова служба у 2020 році?

Відповідно Указу Президента України від 16 січня 2020 № 13/ 2020 «Про звільнення в запас військовослужбовців строкової служби, строки проведення чергових призовів та чергові призови громадян України на строкову військову службу у 2020 році»

Призов громадян України буде проводитися двічі на рік:

    y квітні — червні 2020 року; y жовтні — грудні 2020 року.

Повістку призовнику мають вручити особисто в руки?

Повістка може надійти поштою, через керівника підприємства, сільську (селищну) раду, через домовласника, навчальний заклад:

У разі, якщо, за будь-яких обставин — говорить Олександр Яцко, — повістка не надійшла, громадяни призовного віку зобов'язані з'явитися до призовної дільниці в десятиденний строк з дня початку відповідного чергового призову, визначеного Указом Президента України. Призовники, які змінили місце проживання, зобов'язані в семиденний строк прибути до районного (міського) військового комісаріату за новим місцем проживання для взяття на військовий облік”.

Призовники мають поставитися до захисту нашої держави дуже відповідально. Тому, у військовому комісаріаті зазначають, що призовники, яким надійшла повістка районного (міського) військового комісаріату на прибуття до призовної дільниці для проходження призовної комісії, зобов'язані прибути в пункт у строк, які зазначені в повістці.

Людині мають надати вихідний чи відгул, що б вона попала до військкомату?

Керівники підприємств, установ, організацій і навчальних закладів незалежно від підпорядкування та форм власності на вимогу військових комісаріатів забезпечують своєчасне прибуття громадян призовного віку до призовних дільниць.

Які сьогодні терміни служби в армії?

Для солдатів і матросів, сержантів і старшин, які проходять строкову військову службу в Збройних Силах України та інших військових формуваннях, — до 18 місяців; Для осіб, які на час призову на строкову військову службу мають ступінь вищої освіти спеціаліст або магістр, — до 12 місяців.

Кого не призивають до армії?

Від призову на строкову військову службу в мирний час звільняються громадяни України: які визнані за станом здоров'я непридатними до військової служби в мирний час. Також ті, хто до дня відправлення на строкову військову службу досягли 27-річного віку.

Не підлягають призову й ті, хто вже виконали обов’язки служби у військовому резерві протягом строків першого та другого контрактів.

За сімейними обставинами ті, в кого батько або мати, рідний (повнорідний, неповнорідний) брат або сестра загинули, померли або стали інвалідами під час проходження військової служби чи зборів військовозобов'язаних. Призовники, які мають право на звільнення від призову на цій підставі, можуть його не використовувати. Не призиватимуть й тих, хто до набуття громадянства України пройшов військову службу в інших державах.Тих, хто були засуджені за вчинення злочину до позбавлення волі, обмеження волі, у тому числі зі звільненням від відбування покарання.

Не підлягають призову ті, кому після закінчення вищих навчальних закладів присвоєно військові (спеціальні) звання офіцерського (начальницького) складу.

Що «світить» від ухилення від призову?

У разі неявки призовника без поважних причин за викликом районного (міського) військового комісаріату на призовну комісію, він несе відповідальність, встановлену законом. Згідно з статтею 355. Карного кодексу України « Ухилення від призову на строкову військову службу Карається обмеженням волі на строк до трьох років».

До чого вдаються люди, аби не служити?

Випадків буває багато. Зі слів Олександра Яцко, вінничани вдаються до перевірених прийомів, наприклад: не відчиняють двері, виїжджають за кордон, родичі надають неправдиву інформацію, переховуються у рідних в інших населених пунктах.

Як вдається переконати таких людей, що до військкомату приходити не страшно? Особливо це стосується батьків призовників.

Тема дійсно досить гостра. В основному найважче переконати не призовника, а батьків. Більшість бояться, що сина можуть забрати на службу в зону ООС. Олександр Володимирович зазначає, що проводять бесіди з батьками, аби заспокоїти родичів:

“Роз'яснюємо, що призовники, які призвані на строкову військову службу проходять служби тільки в місцях постійної дислокації військових частин, участі в зоні об’єднаних сил (АТО, ООС) вони не приймають, що вразі ухилення від служби вони будуть притягнуті до відповідальності”.

Щороку в соціальних мережах, а також на форумах обговорюється можливість «облав» на молодиків, які потенційно можуть ухилятися від служби в армії, проводити такі в області?

В Вінницькій області такі заходи не проводилися та проводитися не будуть. - акцентує Олександр Володимирович. - Все оповіщення призовників проводиться тільки в рамках закону”. 

Які грошові витрати на призовну компанію та на що йдуть ці гроші ?

Обсяг видатків на одного призовника становить 3617 гривень, із них:

3524 гривні — для виплати грошової допомоги громадянам України, які призиваються на строкову військову службу (видається кожному призовнику на обласному збірному пункті м. Козятин) 93 гривні – для підготовки та проведення призову на строкову військову службу.

Солдатів строковиків відправляють до зони ООС?

У Вінницькому обласному військовому комісаріаті наголошують, що призовників строкової військової служби не направляють в жодному разі в зону ООС.

Де будуть служити вінницькі призовники?

Загалом всі призвані призовники направляються в навчальні частини де вони будуть проходити навчання за військовою спеціальністю не менше 6 місяців, тільки після цього їх направлять в військові частини.

Ми й надалі будемо висвітлювати подій навколо цієї теми. В наступних статтях ви зможете дізнатись, як служба в армії змінила долі вінничан та що змінилося в роботі Вінницького обласного військового комісаріату.



Переглядів: 7166
Поширень: 4

Останні новини