Яким був ринок кукурудзи у 2018/19

Незважаючи на те, що Україна зібрала рекордний урожай кукурудзи у 2018/19 рр., Ціни в цьому сезоні не можна вважати непривабливими. Природа - дивовижний фактор, що зіграв головну роль у першій частині Марлезонського балету. Хтозна, що було б, якби в липні-серпні 2018 року не було посухи, що змусило імпортерів купити посівну кукурудзу на півроку вперед. Крістіна Серебрякова, керівник аналітичного департаменту та брокер Atria Brokers поділилася своєю думкою щодо особливостей першого півріччя на ринку кукурудзи в Україні в 2018/19.

- За офіційними даними, в першій половині сезону 2018/19 (жовтень - березень) Україна експортувала рекордних 18,6 млн тонн кукурудзи. Це вже на 70% більше, ніж обсяг відвантажень за аналогічний період минулого року (10,93 млн. Тонн). Як ви думаєте, який фактор відіграв головну роль у формуванні такої тенденції?

Експорт української кукурудзи

Грунт для високого експорту української кукурудзи в першій половині сезону був закладений ще в серпні 2018 року. Це також було видно і на нашому сайті lnzweb.com.

На той час стурбованість зниженням зернових культур у Європі та Чорноморському регіоні через посуху спонукала операторів купувати українську кукурудзу, як дешевшу альтернативу годуванню пшеницею з доставкою до січня-лютого. До середини серпня ціна кукурудзи для нового врожаю зросла майже до 197-200 грн / т з доставкою в листопаді. У серпні було введено мито в розмірі 4 песо за долар на аргентинську кукурудзу, що мало сприяти продажу української кукурудзи з вересня.

Наприкінці жовтня 2018 року ціна української кукурудзи досягла свого мінімуму майже у 163-164 доларів США / т.

Окрім прогресу місцевої збиральної кампанії, що тисне на ринок?

Варто зазначити, що вересень був відзначений низькими цінами на конкуренцію з США для Близького Сходу, Північної Африки та Азії. Великий урожай кукурудзи в США, а також небажання американських фермерів дешево продавати сою змушували їх перейти на кукурудзяні продажі. Низька ціна американської кукурудзи в поєднанні з привабливими трансатлантичними перевезеннями забезпечувала сильну конкуренцію на традиційних українських напрямках.

Ціни знижувалися протягом усього жовтня і досягли нижнього рівня в кінці листопада. Деякі фактори відігравали певну роль:

Якщо на початку жовтня спостерігався високий інтерес до української кукурудзи з листопадовою відправкою, згодом вона згасла.  Не було інтересу з боку Туреччини та Єгипту. Останній, у свою чергу, перейшов на американську кукурудзу. 

Переглядів: 2493
Поширень: 0

Останні новини