Маленькі помічники: які акумулятори та батарейки прослужать довше

Робота багатьох електроприладів залежить від батарейок, які потрібно регулярно змінювати або перезаряджати. Одні батарейки служать довго, інші ж дуже швидко розряджаються. Від чого залежить термін служби різних елементів живлення, нам розповіли експерти прайс-агрегатора MagaZilla.

Типи батарейок

Сучасні батарейки створюються за різними технологіями та відрізняються матеріалом виготовлення компонентів. Залежно від цього джерела живлення поділяються на кілька типів.

Сольові батарейки. Varta Superlife, Panasonic Red Zinc, Panasonic General Purpose та інші представники даного типу мають невеликий заряд і маленький термін зберігання (2 роки), також вони швидко розряджаються при низькій температурі. Через це сольові батарейки найдешевші на ринку. Найчастіше вони використовуються для пультів ДУ, настінних годинників та інших приладів, що споживають мало енергії. Лужні (алкалінові) батарейки є на сьогодні найпоширенішими. Ці вироби пропрацюють значно довше та з більш інтенсивним навантаженням, ніж сольові. Вони мають велику ємність, ефективні навіть на морозі, а термін зберігання становить 3-5 років. Для дитячих іграшок, плеєрів, ліхтариків експерти рекомендують купувати лужні батарейки Duracell, Panasonic Power, Xiaomi ZI7 Rainbow. Щоб не помилитися при покупці, звертайте увагу на маркування (на їхньому корпусі має бути напис Alkaline). Літієві батарейки відрізняються від більш простих варіантів написом Lithium. Серед їхніх переваг — висока потужність і ємність енергії, низький рівень саморозряду, великий термін роботи при високих навантаженнях, несприйнятливість до перепадів температур і тривалий термін зберігання (10–12 років). З недоліків — вища ціна. Літієві елементи живлення Duracell, Panasonic, Varta застосовуються в пристроях, що істотно споживають енергію (фототехніка, комп’ютери, медичне обладнання).

Акумуляторні або багаторазові

Сольові, лужні та літієві батарейки — це гальванічні, або одноразові елементи живлення, не призначені для перезарядження. Акумуляторні батарейки можна багаторазово перезаряджати. Вони мають стандартні розміри, відрізнити їх можна за написом Rechargeable (що перезаряджаються) і за позначенням ємності — mA/H. Щоб зарядити акумулятор, потрібно придбати спеціальний пристрій, який підключається до розетки.

Найпоширеніші акумуляторні батарейки — нікель-металогідридні (Ni-MH). Вони характеризуються високим ступенем заряду і великою кількістю циклів перезарядки. Зберігати акумулятори рекомендується після повної зарядки. З недоліків — сприйнятливість до температурних перепадів. Вигода від використання таких батарейок добре помітна на приладах, які споживають велику кількість енергії. І хоча акумулятори розряджаються набагато швидше, ніж гальванічні батарейки, цей недолік компенсується великою кількістю циклів перезарядки. Серед LSD NiMH акумуляторів (low self-discharge — «низький саморозряд») віддавайте перевагу продукції компанії Panasonic, Varta, Esperanza.


Переглядів: 5473
Поширень: 2

Останні новини