Все, що ви не знали про компанію Лего

У наш час важко знайти дорослого або дитини, яка не чула б про конструктора LEGO. Це найбільш впізнаваний бренд у світі іграшок, на основі якого за останні 50 років було створено безліч клонів, що так чи інакше повторюють ідею з'єднання пластмасових «цеглинок». 

На сьогодні їх випущено стільки, що на кожного жителя планети припадає по 62 оригінальних «цеглинки» «Лего». Компанія щорічно випускає десятки брошур, книг і журналів, присвячених конструктору, в тому числі видання для колекціонерів з повним каталогом випущених наборів, моделей і їх детальним описом.

Дерев'яні іграшки, важке дитинство

Історія «Лего» почалася в 1932 році з фабрики столяра Оле Кирка Крістіансена з невеликого містечка Біллунд в Данії. Фабрика займалася виробництвом драбин, табуреток, прасувальних дощок і дерев'яних іграшок.

У 1934 році Оле оголосив про конкурс на кращу назву фірми з виробництва дитячих іграшок, який сам і виграв. В якості торгової марки для своєї продукції він вибрав початкові літери словосполучення LEg GОdt, що датському мовою означає «грати добре». Швидше за все, данський тесля не знав, що слово «lego» на латині означає «збираю». У той час крім дерев'яних кубиків з буквами та цифрами, «Лего» випускала дерев'яні трактори, паровозики, локомотиви, вагончики, автомобілі, конячки-гойдалки та навіть іграшкові праски. Більшість моделей придумував син Оле Готфріда, який з 17 років працював на фабриці, а після смерті батька в 1958 році очолив компанію LEGO.

Перші пластикові іграшки LEGO Group почала випускати в 1947 році - це були колекційні моделі автомобілів, трактори та локомотиви. Тоді ж Крістіансен отримав у свої руки зразки так званих автоматично скріплюючихся цеглинок із пластику, конструкцію яких придумав і запатентував англійська дитячий психолог Хіларі Фішер Пейдж (1904-1957). Ці кубики були зроблені британською компанією Kiddicraft.

Потім батько і син Крістіансен модифікували винахід Пейджа, ліквідувавши бічні прорізи та згладивши виступи зверху. Прототип сучасних цеглинок «Лего» з'явився на світ божий в 1949 році під назвою Automatic Binding Bricks. Як матеріал використовувалася пластмаса на основі ацетату целюлози. Компанія почала випуск наборів, що складались з «цеглинок», плоских основ для їх кріплення і додаткових деталей. «Цеглинки» LEGO мали кілька круглих капелюшків і порожнисту прямокутну основу, що дозволяло їм кріпитися один до одного, але не так міцно, як зчіплювалися «цеглинки» Пейджа. Цікаво, що за словами доньки Хіларі Фішера Пейджа, «батько до самої смерті нічого не знав про існування« цеглинок LEGO.


Переглядів: 6556
Поширень: 0

Останні новини