Чи мають право студенти на отримання аліментів від батьків

Зазвичай аліменти сплачуються до набуття дитиною повноліття, проте, в деяких випадках батьків можуть зобов’язати виплачувати аліменти, до 23 років.

За декілька місяців добігає кінця черговий навчальний рік. Учні готуються до іспитів. Батьки натомість збирають кошти для оплати навчання майбутньому студенту. Однак, що робити, якщо батьки розлучені, а майбутній студент самотужки не зможе витягнути сплату за власне навчання? Про право студента на аліменти ми дізнавались в головного спеціаліста відділу комунікацій та правопросвітництва Регіонального центру з надання БВПД у Вінницькій області  – Вікторії Чорби:

«Насправді ситуації бувають різні, - коментує Вікторія Чорба. – Наприклад, батьки офіційно розлучились, син залишився проживати з матір’ю. Наразі склалась ситуація, коли син продовжив навчання у вищому навчальному закладі, обравши заочну форму навчання. Чи може матір подати заяву до суду щодо виплати аліментів на навчання батьком дитини, оскільки коштів матері не вистачає на оплату навчання сина? Так, незалежно від форми навчання, за потреби фінансової підтримки батьки мають надавати матеріальну допомогу до 23 років».

Сімейним кодексом  передбачено принцип рівності прав та обов'язків батьків: брати участь у матеріальних витратах зобов'язані обоє з батьків, незалежно від того, з ким із них проживає дитина.

«Якщо повнолітня дитина продовжує навчання та у зв'язку з цим потребує матеріальної допомоги, батьки зобов'язані утримувати її до досягнення 23 років за умови, що вони можуть надавати матеріальну допомогу» – пояснює Вікторія Чорба

Також відповідно до пункту 20 постанови Пленуму ВСУ від 15 травня 2006 року № 3 обов`язок батьків утримувати повнолітніх дочку, сина, які продовжують навчатися (незалежно від форми навчання), виникає за обов`язкової сукупності таких юридичних фактів:

досягнення дочкою, сином віку, який перевищує 18, але є меншим 23 років; продовження ними навчання; потреба у зв`язку з цим у матеріальній допомозі; наявність у батьків можливості надавати таку допомогу (батьки самі мають бути працездатними та мати такий заробіток, який дозволив би їм утримувати себе та свою повнолітню дитину).

Але важливо знати, що обов’язок платити аліменти на дитину після 18 років припиняється в разі, якщо дитина:

досягла 23 років; припинила навчання.

Також пані Вікторія роз’яснила, що аліменти на повнолітню дитину можуть бути присуджені у формі частки (відсотків) від доходів, а також у вигляді твердої (фіксованої) грошової суми:

«На практиці суд може призначити аліменти в твердій грошовій сумі в тому випадку, якщо платник аліментів має нерегулярний, мінливий дохід, частину аліментів одержує в натурі, і теж за наявності інших обставин, що мають істотне значення, – говорить Вікторія Чорба. - У той же час, якщо людина має регулярний постійний дохід, то в такому випадку суд швидше за все призначить сплату аліментів після 18 років у відсотку від доходу

До суду з позовом про стягнення аліментів на повнолітню дитину, може звертатись як сам повнолітній, так і його мати (батько) в інтересах дитини.

Як стягнути аліменти на повнолітнього і куди подавати заяву?

Заява на виплату аліментів на навчання може подаватися до суду, як за місцем проживання позивача, так і за місцем проживання відповідача. Так згідно ч.1 ст. 28 Цивільного процесуального кодексу України, позови про стягнення аліментів також можуть подаватися за місцем проживання позивача.

При визначенні розміру аліментів на повнолітніх дочку, сина у твердій грошовій сумі і (або) у частці від заробітку (доходу) платника аліментів суд буде враховувати наступне:

стан здоров’я та матеріальне становище дитини; стан здоров’я та матеріальне становище платника аліментів; наявність у платника аліментів на інших дітей, непрацездатних дружини, чоловіка, батьків, сина, дочки; інші обставини, що мають істотне значення.

Тому радимо студентам, які виросли в неповних родинах не впадати у відчай через брак коштів, а звернутись до юристів. Кожен має право на отримання освіти. У Вінниці є безліч можливостей отримати освіту та здобути професію. Варто також зазначити, що вінничани завжди мають право на отримання безоплатною правової допомоги. Якщо вам потрібна консультація чи правова допомога, звертайтесь до Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги на адресу: м. Вінниця, вул. Театральна, 14, каб. 419. Адреси розташування центрів надання безоплатної вторинної правової допомоги по Україні, можна переглянути тут. 

Єдиний всеукраїнський телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів).



Переглядів: 5615
Поширень: 2

Останні новини