Вінницькі програмісти долучилися до міжнародного хакатону від компанії Google

20 лютого у хабі Вінницького національного технічного університету найкращі ІТ-фахівці Вінниці змагалися у креативності та інженерній майстерності в межах міжнародного хакатону Google Hash Code 2020 від всесвітньо відомої корпорації Google.

Google Hash Code – щорічні професійні командні змагання серед програмістів організовані компанією Google. Особливістю цих змагань є складні інженерні задачі, суто прикладного характеру, як то: обрахувати доставку продуктів дронами, розрахувати розклад служби таксі, правильно розподілити навантаження поміж кеш-серверами, тощо. Всі задачі не мають єдиного "правильного" алгоритму вирішення, адже пов’язані з оптимізацією і потребують як досвіду, так і креативності.

В цьому році, задача була присвячена 15-річчю проекту Google Books, але разом з тим не менш складна, ніж минулі роки, а саме – сканування книг з бібліотек та розміщення їх у відкритому доступі. Полягала задача в оптимізації процесу: з якими бібліотеками є сенс працювати в першу чергу, в залежності від наявних потужностей сканування, кількості книг та їх цінності (наскільки вони рідкісні) у бібліотечному фонді та накладними витратами.

Ватро відзначити, що Google Hash Code проходить одночасно у всьому світі, зокрема, у Вінниці (в нашому часовому поясі) змагання проходять із 19-30 до 23-30.

На вирішення задач виділяється лише 4 години. Для вирішення задач можна використовувати будь-які мови програмування, технології і технічні засоби. Результатом є обробка наданих наборів даних, а обраховувати їх можна при бажанні, навіть, за допомогою ручки і блокнота (проте звичайно ж цього ніхто не робить, зважаючи на складність та масштабність).

Цікаво, що в цьому році на Google Hash Code – 2020 у світі зареєструвалися 714 хабів із 90 країн. Із них в Україні зареєстровано 24 хаби: Київ - 5, Львів - 4, Харків - 4, Вінниця - 3, Дніпро - 2, решта - по одному - Одеса, Суми, Чернівці, Черкаси.

У Вінниці успішно функціонували 3 хаби на базі:

Вінницького національного технічного університету (ВНТУ); RIA.com; Вінницької ІТ-Академії.

У ВНТУ Google Hash Code проводиться уже 4 роки поспіль, і це дійсно досі найбільший у Вінниці хаб.

Зокрема, цьогоріч у хабі ВНТУ зареєстровано та взяло участь 33 команди із кількістю у 104 учасники.

Відкриття цьогорічного ВНТУ-хабу відбувалось урочисто.

Спершу учасників змагань привітав ректор ВНТУ Володимир Грабко: «Щиро бажаю всім перемог. Саме тих перемог, які ви собі намітили. Комусь увійти в тисячу найкращих програмістів світу, комусь увійти в сотню, а комусь досягти нових висот та перевершити себе. Адже дух ІТ-шних змагань та креативності весь час панує у стінах нашого університету».

Приємно відзначити, що Вінницька міська рада активно підтримала цьогорічні професійні змагання програмістів.

Зокрема, до учасників ВНТУ-хабу звернуся заступник Вінницького міського голови Андрій Очеретний, до речі, випускник ВНТУ: «Вінницька міська рада і Вінницький міський голова Сергій Моргунов всебічно підтримують ІТ галузь у нашому місті. Хочемо подякувати ректору університету Володимиру Грабку, що ми організовуємо багато важливих проектів разом. Хочу нагадати, що Вінниця вп'яте визнана найкомфортнішим містом в Україні. Тому після тих перемог, що ви отримаєте, і в майбутньому коли продовжите свій шлях далі в потужних міжнародних ІТ-корпораціях та здобудете нові знання та можливості, згадаєте про свою альма-матер і повернетесь у Вінницю, щоб започатковувати власний успішний бізнес і розвивати нашу місцева громаду. Мені приємно, що мене познайомили з випускником ВНТУ Михайлом Граніком, який вже пройшов цей шлях, стажувавшись у Microsoft і Google, проте повернувся і натепер він черговий раз випробовує свої сили у хакатоні у цій залі. Тому я всім вам бажаю перемоги і подальшого просування ваших проектів».

Також, з привітальним словом до учасників звернувся Директор департаменту інформаційних технологій ВМР Володимир Романенко:

«Хочу подякувати за вашу активність. Бачу тут знайомі обличчя учасників, які брали також участь і в хакатонах від міської ради. Через кілька місяців ми знову організуємо хакатон з AI & Open Data. Запрошую скористатися можливостями, які надає Вінницька міська рада і брати активну участь у житті нашого міста».

А на завершення церемонії відкриття до всіх учасників звернулися представники ІТ-компаній спонсорів  ЕРАМ University Programs та Beetroot Academy, завдяки яким цьогорічні змагання у ВНТУ-хабі були не лише корисними, а й смачними та ще більш приємними.

Слід зазначити, що на нинішньому етапі – це лише кваліфікаційний раунд змагань.

Команди, що потраплять у ТОП-перелік будуть запрошені в офіс Google в Дубліні (Ірландія) на щорічний фінальний тур, що відбудеться 25 квітня 2020 р.

Тож, побажаємо успіхів нашим командам!



Переглядів: 2971
Поширень: 0

Останні новини