Мовні курси, освіта в США та знайомство з Корпусом Миру. У Вінниці відбувся American Day

В Обласному Молодіжному Центрі Квадрат вінницька молодь знайомилася з освітніми можливостями США в Україні.

Цей день був дуже важливим для старшокласників та студентів, адже проанонсована в соціальних мережах подія є важливою для тих, хто хоче пройти безоплатне стажування за кордоном. Заради здійснення власної "американської мрії" більшість присутніх постійно навчаються та самовдосконалюються. Хоча, як виявилось під час презентацій освітніх проєктів, мати знання, це лише половина успіху. Про всі можливості та перспективи нам розповіли організатори та учасники заходу.

"Ідея заходу виникла близько місяця тому, коли в рамках проєкту "Освітні можливості для молоді" я у молодіжному центрі розповідала про програми мобільності, які доступні нашій молоді. Запрошувала учасників даних обмінів, які ділились своїм досвідом. Але наразі подібних програм обмінів настільки багато, що я вирішила зробити окремі заходи присвячені країнам. Так виник перший захід "American Day: освіта, розваги, традиції," - розповідає начальниця відділу організації заходів та неформальної освіти ВОМЦ "Квадрат" Катя Франчук.

Впродовж майже 5 годин усі учасники заходу могли:

взяти участь у розмовному клубі з волонтерами Корпусу Миру, прослухати окремі блоки освітніх можливостей для школярів, студентів, а також програми стажування в Америці, грати в американські ігри та танцювати традиційні танці, приготувати смачні американські перекуси з арахісової пасти та створити міні обереги, які дарують один одному на удачу.

Даний захід не був би таким колоритним та яскравим, якби не співпраця з такими організаціями: Peace Corps (11 волонтерів Корпусу Миру з Вінницької області), "Вікно в Америку", школа англійської мови Флеш, учасниці програми Flex Анастасія Жорнова та Аліка Степаніщева, проєктна менеджерка Фонду громади «Подільська громада» Надія Лінчук.

Спілкуючись з представниками інформаційно-ресурсного центру "Вікно в Америку"», який діє в приміщенні обласної бібліотеки Тімірязєва, ми дізнались про роботу мовних клубів та можливості вивчення англійської разом з мовними носіями. Їх програми є безоплатними для користувачів бібліотеки. Кожного тижня в центрі відбуваються різноманітні заходи, спрямовані на розвиток бізнесу та освіти в Україні. Мають попит в центрі перегляди кінострічок мовою оригіналу. Останньою стрічкою представленою до перегляду була “Зелена Книга”.

Особливою гордістю центру є можливість доступу до віртуальної бібліотеки eLibraryUSA. В центрі постійно проходять регулярні масові заходи: дискусії, кіновечори, клубні засідання, лекції, майстер-класи, презентації, семінари, скайп-зустрічі та інші культурні програми.

Випускниці програми обміну FLEX, розповіли про можливості навчання за обміном в США. На власному досвіді дівчата пояснювали, як проходили відбір, з якими питаннями було найважче та розповіли про програми для студентів. Читайте в наших наступних публікаціях про всі подробиці з життя вінничанок в Америці та чому, юні школярки після стажування подали документи одразу до декількох іноземних університетів.

Однією з найцікавіших частин була презентація програм стажування за кордоном. Зазвичай коли нашим студентам розповідають про якусь освітню програму, в першу чергу увага звертається на можливості. Хоча, стати студентом іноземного університету чи коледжу, дуже відповідально. За кордоном студенти мають розуміти, якщо ти навчаєшся в програмі, ти маєш бути свідомим, вчитись та приміняти власні знання на практиці. Одна з запрошених на захід старшокласниць, здивувалась стратегії та концепції програм:

В Україні зовсім по другому, ти закінчив школу пішов в коледж чи інститут вивчився і все, йди працюй ким хочеш. Тут зовсім по іншому, ти вчишся коштом програми, ти не просто маєш отримувати знання, ти — повинен приміряти їх на практиці! А найцікавішим є зворотний зв'язок, коли за півроку тобою цікавляться, хто ти та чого досягнув. Різниця в тому, що організації, які тебе вивчили хочуть, щоб ти став успішним. Бо коли після проходження програми, ти маєш результат, це означає, що вони все зробили правильно. Розумієте, для них важливим є наслідок їхньої діяльності.” - говорить вінницька школярка.

У подібному форматі захід проходив вперше, однак охочих отримати корисну інформацію було чимало. Всі присутні спілкувались англійською. Мовного бар'єру майже не виникало. Найпопулярнішою локацією була кухня, всіх охочих частували справжніми американськими бутербродами. Молодь спілкувалась здебільшого про культуру, традиції та звички.

"Основна ідея  - це надати молоді можливість спробувати себе, позбутись страхів та поговорити англійською з американцями, зрозуміти їх світогляд та переглянути свій, своє життя та цінності, " - розповідає Катерина Франчук.

Головний задум організаторів було досить успішно втілено у життя, тож чекатимемо наступних презентацій освітніх програм для вінницької молоді.




 



Переглядів: 4077
Поширень: 6

Останні новини