Місцеві вибори в ОТГ можуть відбутись у листопаді-грудні, сім вінницьких громад в очікуванні

Під час засідання Центральної виборчої комісії, було ухвалено рішення, згідно з яким, місцеві вибори в ОТГ можуть бути призначені не лише на останню неділю квітня, останню неділю жовтня та на будь-яку неділю грудня, крім останньої, але й на будь-яку іншу дату. Це означає, що очікувані вибори в ОТГ можуть відбутися вже в листопаді або грудні 2018 року.

За попередньою інформацією, лише п’ять з восьми необхідних членів ЦВК проголосували за включення до порядку денного проекту постанови щодо скасування заборони на проведення виборів в ОТГ, що мали відбутися в кінці жовтня 2018. Про це говорить Асоціація міст України.

Консультант з правових питань Вінницького регіонального відділення АМУ Олена Лісовська стверджує, що не призначення виборів голів громад та місцевих депутатів, на яке чекають зараз 98 об’єднаних територіальних громад по всій Україні, загрожує самій реформі децентралізації: «Ці громади не зможуть розпочати свою роботу, тому що з моменту набрання чинності рішення про ОТГ, строк повноважень депутатів закінчився. Отже, будь-які важливі рішення для громади не можуть бути прийняті. І це нівелює всі зусилля з об’єднання. Цей процес і так доволі складний, а тут замість змоги почати працювати, саму реформу блокують», - говорить вона.

На Вінниччині сім місцевих громад знаходяться в очікуванні дати виборів. З них дві, чекають на перші вибори, це Павлівська та Соболівська сільські об’єднані територіальні громади (4940 та 3493 жителів відповідно). Якщо вибори не будуть проведені вчасно, ОТГ отримають менше часу, який би могли витратити на свій розвиток, на реорганізацію та формування штату, щоб ефективно управляти ресурсами і комунальним майном. Також громади можуть втратити фінансування від держави, а жителі Вінниччини, які живуть в ОТГ, – надію у силу місцевого самоврядування.

Нагадаємо, що Асоціація міст України звернулася з відкритим листом до Голови Центральної виборчої комісії із закликом провести засідання та призначити відповідно до звернень облдержадміністрацій перші та додаткові місцеві вибори в ОТГ, утворених за процедурою визначеною спеціальним Законом. Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман також закликав Центральну виборчу комісію переглянути своє рішення щодо призначення і проведення виборів в об'єднаних територіальних громадах.


Переглядів: 2118
Поширень: 0

Останні новини