У Вінницькому кардіоцентрі відкрили другу операційну для пацієнтів з інфарктом

У Вінницькому кардіоцентрі відкрили другу операційну для пацієнтів з інфарктом, де встановили новий мобільний цифровий ангіограф - апарат для діагностики і лікування коронарних судин - і уже провели кілька перших операцій. Апарат та інше медичне обладнання загальною вартістю понад 16 млн грн придбали в рамках субпроекту Світового банку та МОЗ України «Складова розвитку системи охорони здоров’я Вінницької області, направлена на покращення медичної допомоги хворим із серцево-судинною патологією».

«За підтримки проекту МОЗ України та Світового банку вдалося обладнати другу операційну, потреба в якій гостро відчувалася останні кілька років. Наявний у нас стаціонарний ангіограф працює з 2008 року практично безперервно. Тепер ми зможемо його розвантажити та провести сервісне обслуговування. Крім того, будемо надавати ургентну допомогу одночасно двом пацієнтам, а не ставити їх у чергу, як раніше», - пояснює Володимир Гладких, головний лікар Вінницького регіонального клінічного лікувально-діагностичного центру серцево-судинної патології.

Матеріально-технічна база Вінницького кардіоцентру поповнилась також сучасним УЗД-апаратом, обладнанням експертного класу для штучної вентиляції легень, ЕКГ-апаратами, апаратами для цілодобового моніторингу для діагностики функціонального стану серцево-судинної системи та цифровою мобільною рентген-діагностичною системою, яка дозволяє встановлювати штучні кардіостимулятори, проводити коронарографію та стентування серцевих судин у пацієнтів з інфарктом міокарда.

Торік Вінницький кардіоцентр став лідером серед аналогічних медичних закладів України за кількістю операцій стентування коронарних судин (837). Загалом тут за минулий рік здійснили 2478 оперативних втручань.

Окрім екстрених випадків, які оперуються поза чергою і є абсолютно безоплатними для усіх пацієнтів, цього року 650 вінничан зможуть отримати планову коронарографію та стентування однієї «критичної» судини безоплатно. Собівартість таких процедур включно з витратними матеріалами - майже 25 тисяч гривень.

«Восени 2020 року ми відкриємо у Вінниці новий потужний регіональний кардіоцентр, який обслуговуватиме не лише Вінниччину, але й інші регіони України. Допоки він у стані будівництва, ми спрямовуємо фінансову підтримку на посилення можливостей діючого центру», - пояснила Людмила Грабович, директор департаменту охорони здоров’я Вінницької облдержадміністрації.

Спільний проект МОЗ України та Світового банку має на меті знизити смертність і рівень ускладнень від серцево-судинних захворювань. Він реалізується на трьох рівнях: у первинній та екстреній медичній допомозі і на рівні високоспеціалізованого кардіологічного центру. Придбане обладнання дозволить посилити оперативність проведення планових та невідкладних операцій.



Переглядів: 1677
Поширень: 0

Останні новини