Новий законопроект про регулювання мікрокредитів в дії

В Україні з 2017 року діє закон «Про споживче кредитування», який створювався для ефективного захисту прав споживачів кредитних послуг. Але закон не поширювався на мікрофінансові організації. І ось, 4 лютого 2020 року Верховна Рада в першому читанні прийняла законопроект про поширення цього закону на мікропозики.

Тепер під дію Закону (№ 1109) підпадають кредити, які оформляються на термін менше 1 місяця, а також на суму, що не перевищує мінімальну зарплату (4723 гривні).

Внесені зміни усувають деякі несправедливості по відношенню до клієнтів МФО. З'явилися такі механізми захисту позичальників:

Наявність вимог щодо реклами кредитних продуктів та інформування клієнтів про всі умови договору (загальна вартість позики, процентна ставка, додаткові платежі та комісії і т. д.);

Введення обмежень на максимальну суму недотримки (тепер максимальна сума стягнення – це переплата в подвійному розмірі).

За словами фахівців, внесені зміни допоможуть нормалізувати сферу мікрокредитування і підвищити якість системних кредитних історій фізичних осіб.

Коли в Україні приймався закон «Про споживче кредитування», частка мікропозик була мізерною. З цієї причини законодавець не відвів їм належної уваги. Але через стрімке зростання онлайн кредитування зміни були неминучими. Показовим є і збільшення відвідуваності сервісів як (credit-online.org.ua), на яких можна підібрати мікропозики.

В результаті власної довірливості і неуважності багато позичальників ставали боржниками і потрапляли в глибоку боргову яму. Деякі ситуації доходили до абсурду. Відомі випадки, коли при оформленому кредиті на 2000-3000 гривень позичальник в результаті переплачував десятки тисяч.

Для позичальників новий законопроект про регулювання мікрокредитів має чимало плюсів:

Повертати борг можна в будь-якому порядку, якщо немає окремих домовленостей.

Вводяться обмеження за розміром сукупних платежів, які підлягають сплаті позичальником у разі невиконання ним своїх зобов'язань. Розмір всіх переплат не може перевищувати подвійну суму тіла кредиту. Іншими словами, якщо позичальник оформляв позику на 2000 гривень, то з усіма відсотками і пенями, сума переплати не може перевищувати 4000 гривень.

Зменшення кількості судових тяжб. Тепер багатьом МФО стає невигідно звертатися до суду для стягнення заборгованості.

Для передачі відомостей в Бюро Кредитних Історій кредитор зобов'язаний отримати на це згоду позичальника. Якщо такої згоди немає, то передача інформації в БКІ стає неможливою.

Представлений законопроект робить клієнтів мікрофінансових організацій та інших небанківських установ захищеними від так званого процентного свавілля. Фахівці пророкують, що через прийняті зміни деякі МФО можуть припинити своє існування, адже частина кредитних компаній тільки і заробляла завдяки недосконалості законодавства.


Переглядів: 8850
Поширень: 2

Останні новини