Складання річного плану та можливі складнощі

Від початку роботи системи державних закупівель і проведення перших тендерів Прозоро пройшло декілька років, однак, у замовників ще виникають запитання стосовно процесу планування.  Для певних державних установ, етап планування не відноситься безпосередньо до закупівельного процесу, через що  вони не завжди публікують відповідні дані в системі. Однак це є порушенням закону "Про публічні закупівлі". Також відсутність інформації про планування призводить до зниження ефективності та пошуку тендерів. 

Також варто прийняти до уваги нововведення, відповідно до яких замовники мають враховувати рекомендації та зауваження від Державної аудиторської служби, що підтверджує закон підписаний очільником країни. Ще на початку року , глава держави підписав Закон про моніторинг публічних закупівель. Система ProZorro інтегрується з системою ризик-індикаторів. Задача останніх автоматично шукати підозрілі тендери Прозоро, виділяти їх та ініціювати перевірку ДАСУ.

Ще однією причиною для ініціювання перевірки закупівель є звернення журналістів, громадських активістів, представників органів влади та місцевих чиновників.Чимало корисної інформації стосовно публічних закупівель та роботи в системі ProZorro можна отримати на ресурсі infobox.prozorro.org.

З якими складнощами можна зіткнутись під час складання річного плану?

В річний план мають бути внесені усі закупівлі. Це головне, що має пам'ятати фахівець із закупівель. Незважаючи на очікувану вартість, усі закупівлі необхідно вносити в річний план або додаток до нього, зафіксований протоколом. Тобто спочатку має бути планування, а вже після цього підходить етап оголошення процедури. Законодавчо передбачений термін для публікації планів після затвердження складає п'ять календарних днів, електронний підпис використовувати обов'язково. Внесені зміни мають бути оприлюднені до моменту початку тендера.

Важливо пам'ятати, що державні організації можуть робити зміни в окремих статтях плану, з обов'язковим їх затвердженням протоколом. Однак, існуючі закони не обмежують характер та періодичність і характер змін. Таким чином, основна умова це дотримання термінів. Оприлюднити зміни необхідно протягом п'яти днів і це обов'язково має бути зроблено до моменту проведення закупівлі. Саме планування варто виконувати з урахуванням поточних ринкових цін, та враховувати можливу зміну цін на ринку.


Переглядів: 2411
Поширень: 0

Останні новини