Відпустка за власний рахунок чи звільнення? Як діяти батькам дітей на період запровадження карантину

Актуальне та наболіле питання для більшості батьків, що робити коли діти на карантині, а ви змушені ходити на роботу. Відповідно всі навчальні заклади закриті та перейшли на  дистанційніу форму роботи. Чудово, якщо за дитиною може доглянути бабуся чи близький родич, і ви маєте змогу піти на роботу, але як діяти, коли поряд немає рідних, яким можна доручити догляд за дитиною.
Постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2020 року №239 щодо продовження карантину передбачено запровадження надзвичайної ситуації на всій території України та продовження карантину до 24 квітня 2020року.

Фахівці Регіонального центру з надання безоплатної правової допомоги у Вінницькій області звертають вашу увагу, що відповідно до п. 3-1 ч. 1 ст. 25 ЗУ «Про відпустки» передбачено, що відпустка без збереження заробітної плати за бажанням працівника надається в обов’язковому порядку матері або іншій особі, зазначеній у ч. 3 ст. 18. Догляд за дитиною може оформити: мати,батько, дід, баба, інші родичі, які фактично доглядають за дитиною. Перевага такої відпустки - ви доглядаєте за дитиною, недолік - без отримання заробітної плати.

Якими є підстави для надання відпустки? 

Сергій Фролов, виконуючий обов’язки директора Регіонального центру з надання БВПД у Вінницькій області, роз'яснює яким чином можна отримати відпустку по догляду за дитиною:
“Період на який запроваджений карантин має бути підтверджений документально. Отже, документами, для працівників, які хочуть оформити відпустку для догляду за дитиною, на період запровадження карантину, можуть бути довідки з навчальних закладів або копії наказів про призупинення навчального процесу.Працівник має подати роботодавцю заяву про надання такої відпустки та копію свідоцтва про народження дитини. Також слід врахувати, що відпустка без збереження заробітної плати надається за згодою сторін-працівника та роботодавця.” - зазначає Сергій Фролов

Життєві ситуації бувають різними, в деяких працівників в яких не має дітей віком до 14-років, вони теж можуть брати  відпустку на період запровадження карантину:

“Відповідно до статті 26 Закону України «Про відпустки». За сімейними обставинами та з інших причин працівнику може надаватися відпустка без збереження заробітної плати на термін, обумовлений угодою між працівником та власником або уповноваженим ним органом, але не більше 15 календарних днів на рік. Роботодавець зі своєї сторони може як надати її працівникові, так і відмовити та перевести трудові відносини у режим дистанційної роботи чи простою, тощо.” - коментує Сергій Фролов

У випадку, що стосується питання надання відпустки батьку або матері, іншим родичам, для догляду за дитиною віком до 14-років на період запровадження карантину, роботодавець розглянувши заяву працівника, зобов’язаний видати наказ (розпорядження) про надання відпустки без збереження заробітної плати на період оголошення карантину. Пунктом 3-1 ч.1 статті 25 Закону «Про відпустки» передбачено, що відпустка без збереження заробітної плати надається на період оголошення карантину на відповідній території.

Важливо! Оскільки весь період карантину може тривати кілька тижнів і за потреби може продовжуватися та запроваджуватися кілька разів протягом року, така відпустка може бути продовжена та надаватися стільки разів, скільки впродовж року буде відповідних подій.

Наголошуємо припинити відпустку до завершення карантину можна за заявою. Ще однією з причин припинення відпустки є завершення карантину. Третьою причиною припинення безоплатної відпустки, є відновлення роботи закладів освіти. Приступити до роботи треба відразу по закінченню карантину, на наступний день після офіційного припинення. Інформацію про завершення карантину ви почуєте у відкритих джерелах.

Час відпустки, передбаченої п. 3-1 ч. 1 ст. 25 Закону України «Про відпустки», не впливає на кількість календарних днів відпустки, передбачених ч. 1 ст. 26 ЗУ «Про відпустки».

Якщо у Вас виникли правові питання, просимо Вас звертатись дистанційно: через єдиний контакт-центр системи безоплатної правової допомоги за номером: 0-800-213-103, зателефонувавши до Регіонального центру з надання БВПД у Вінницькій області за номерами: (0432) 67-39-99, (067)–313–66–57 або (093)–737–80–50, надіслати Ваш запит на електронну чи поштову адресу найближчого місцевого центру. Адреси центрів/бюро правової допомоги за посиланням: скористатись правовою вікіпедією, маючи доступ до мережі Інтернет та не виходячи з дому, посилання .



Переглядів: 8016
Поширень: 13

Останні новини