Центр історії Вінниці організував для вінничан Музейну читальню онлайн

Для вінничан, які цікавляться історією, але у зв’язку з карантином не можуть відвідувати музеї та бібліотеки з історичними виданнями, представники Центру історії Вінниці розробили рубрику #музейна_читальня на офіційній сторінці у Facebook Тут є огляди на видання Центру історії Вінниці та посилання, де можна ці книги безкоштовно завантажити і прочитати в повному обсязі у електронному форматі. Онлайн читальня буде поповнюватись і у подальшому.

Один з методів з користю провести час на карантині – читати книги. Центр історії Вінниці для вінничан створює відеоогляди на видання по історії, якщо людей зацікавить певна книга, перейшовши за лінком (який вказаний у пості), можна її прочитати. «У час, коли фактично весь світ на карантині, провідні наукові інституції та видавництва безкоштовно діляться власними напрацюваннями в електронному форматі. Ми із задоволенням долучаємось до такої ініціативи та презентуємо для вінничан відеоогляди видань Центру історії Вінниці. Тож безкоштовно завантажуйте і читайте із задоволенням! Це чудова нагода ближче познайомитись з історією», – каже директор Центру історії Вінниці Олександр Федоришен.

Першою книгою, яка потрапила до музейної читальні, стала «Ординація Вінниці 1790» . Огляд на неї зробив Олександр Федоришен. «Це книга, яка побачила світ навесні минулого року у рамках святкування Дня Європи. Це доволі цікавий юридичний документ – своєрідна міська конституція нашого міста кінця XIIX століття, яка яскраво свідчить про те, що вінничани кров від крові і плоть від плоті були єдиною частиною тодішнього муніципального європейського організму, вміли боротися за власні права», – зазначив у відеоогляді  Олександр Федоришен.

Також у читальні є огляд на книгу «Вперше у Вінниці». Проект з такою назвою був започаткований восени 2019 року у рамках відзначення Дня міста. «Тоді масштабна виставка розміщувалась на центральній вулиці міста та розповідала про різноманітні вінницькі рекорди, історії успіху і фактично охоплювала усі епохи історії нашого міста та різні сфери життя містян. Дана книга – це путівник до виставки, але доповнений та розширений, містить усі виставкові матеріали і доповнений короткими цікавинками, які теж не можна було оминути увагою, вивчаючи тему вінницьких винаходів, відкриттів та успіхів», – розповідає представниця Центру Олеся Коваль у відеоогляді. 

В рамках медіа-проекту можна ознайомитись й з книгою «Вапнярська операція Армії УНР» . Як каже представник Центру Сергій Гула, видання присвячене подіям української революції 1917-1921 років. Мова йде про одну з найуспішніших битв українського війська доби перших визвольних змагань – битву за залізничну станцію «Вапнярку» або за вапнярський залізничний вузол, який був стратегічним пунктом.

До речі, Центр подбав і про заняття для дітей. На їхній Facebook-сторінці є скани розмальовки «Наше військо». Серед персонажів – січові стрільці, запорожці, моряки та інші. Тож, розмальовуючи ці зображення, діти разом з батьками можуть провести час у творчій справі.




Переглядів: 4237
Поширень: 0

Останні новини