Іванівська ОТГ демонструє яскравий приклад успішного впровадження децентралізації

Голова обласної державної адміністрації Валерій Коровій спільно із заступником голови ОДА Олександром Крученюком відвідали Іванівську об’єднану територіальну громаду Калинівського району, де ознайомились із успіхами розвитку ОТГ.

Зокрема, керівники оглянули хід виконання ремонтних робіт корпусу №2 Іванівської школи І-ІІІ ступенів, де навчатимуться учні 1-4 класів.

Розповідаючи про перебіг ремонтних робіт директор школи Ольга Гаврилюк повідомила: «Після обстеження даного приміщення було прийнято рішення про проведення капітального ремонту будівлі школи, де навчаються учні 1-4 класів, всього 80 дітей. Розпочали ремонтні роботи в червні цього року. На сьогодні 90% вже завершено. Будівлю повністю утеплено, замінено підлогу, повністю оновлено та утеплено дах та встановлено нові двері у всій будівлі. Також, завершуються внутрішні роботи, а незабаром, у шкільній котельні буде замінено старий газовий котел на новий твердопаливний».

Як зазначив голова Іванівської ОТГ Михайло Кулик такі дії були вкрай необхідними через невідповідність приміщення школи санітарно-гігієнічним нормам, низький температурний режим, високу вологість та поширення грибку у приміщенні.

Капітальний ремонт школи є гарним прикладом активної співпраці влади, громади та бізнесу, адже більш як половину вартості ремонтних робіт, а саме 1,15 млн. грн., профінансовано за рахунок спонсорських коштів. З місцевого бюджету на даний проект виділено 1 млн. грн.

«Ми увійшли у реформу української школи, яка розпочалась із перших класів. Відповідно до рішення про фінансування обласний бюджет отримав освітню субвенцію у розмірі 45 млн. грн. Враховуючи складність проведення тендерних процедур, а також той факт, що підприємства із виробництва меблів фізично не встигають виконувати замовлення є проблематика із своєчасним забезпеченням шкіл меблями. Така проблема є типовою і має місце по всій Україні, але крок за кроком вона буде вирішена і до жовтня перші класи будуть повністю забезпечені новими якісними меблями», - зауважив Валерій Коровій.

В ході візиту посадовці мали змогу оцінити якість поточного середнього ремонту та асфальтування доріг і вулиць громади. Зокрема, за рахунок коштів з місцевого бюджету та спонсорської допомоги заасфальтовано 1870 м доріг с.Гущинці та с.Слобідка, які входять до об’єднаної громади, зальною вартістю 3,7 млн. грн.

Завдяки субвенції з державного бюджету та співфінансуванню з бюджету сільської ради у с. Гущинці проведено капітальний ремонт з асфальтуванням дорожнього покриття вулиці протяжністю 672 м. Таким чином довжина вулиць громади з асфальтованим покриттям збільшилась на 2,6 км.

Крім того з бюджету сільської ради вже перераховано кошти підрядникам і незабаром розпочнуться будівельно-монтажні роботи із облаштування 2 км ліній вуличного освітлення в с.Слобідка з використанням енергозберігаючих LED-ліхтарів.

Відвідали керівники області і одне з основних бюджетоутворюючих підприємств Іванівської ОТГ – Фермерське господарство «Янівське», де незабаром буде введено в експлуатацію новий свинокомплекс, який збудовано за сучасними технологіями і розраховано на 7 тис. поголів’я свиней.

«Наше господарство збудовано за данською технологією. Основним є те, що відходи виробництва перероблятимуться на газ, який використовуватиметься для опалення та виробництва електричної енергії. Також в планах встановлення сонячних панелей, які також даватимуть електроенергію. Будівельні роботи майже завершено, залишилось декілька дрібниць. Також маємо домовленість із данською компанією з постачання свинопоголів’я породи Ландрас схрещеної з білою великою. Таким чином у нашому господарстві ми вирощуватимемо м’ясну породу свиней, які відповідають вимогам часу та користуються попитом на м’ясопереробних підприємствах», - розповів директор господарства Олександр Кулик.

В свою чергу Валерій Коровій зауважив: «Даний комплекс на 7 тис. голів із використанням нових сучасних технологій є запорукою подальшого успішного розвитку громади на найближчі 10-15 років, і навколо цього об’єкту вируватиме життя, що дасть змогу розвивати тут інші види бізнесу, завдяки чому створюватимуться нові робочі місця.

Говорячи про Вінницьку область в цілому, хочу наголосити, що сьогодні наш регіон викликає значний інтерес бізнес-структур. Зокрема, найближчим часом в місті Вінниці відбудеться відкриття сучасного заводу компанії UBC-груп. Також, в кінці серпня заплановано запуск першої черги біогазового комплексу в Тульчинському районі. Крім того, на сьогодні йдуть серйозні перемовини з великою компанією щодо впровадження проекту вартістю понад 600 млн. дол. США. Даний проект може кардинально змінити історію розвитку окремих території на найближчі 15-20 років. До того ж це дасть змогу створити конкурентне середовище, яке в свою чергу створить передумови для підвищення заробітних плат, покращення ситуації на ринку трудових ресурсів, збільшити надходження до місцевих бюджетів та сприяти розвитку соціально інфраструктури».

Незважаючи на успіхи розвитку, громада має і значні проблеми. Однією з таких є відсутність мосту, який би забезпечив повноцінне сполучення с.Гущинці та с.Іванів. З 1998 року роль мосту виконує вежа старого будівельного крану, але така споруда не дає змогу проїзду автомобільного транспорту, а може використовуватись лише як пішохідних міст.

«Враховуючи той факт, що село Гущинці входить до Іванівської ОТГ, а також те, що значна кількість жителів громади змушені щодня їхати на роботу, або навчання із одного села в інше, є велика необхідність будівництва капітального мосту, який би дав змогу забезпечити проїзд автомобільного транспорту. Крім того, відповідно до положення про об’єднання нашої громади, у перспективному плані прописано будівництво мосту. Коштів із місцевого бюджету нам в будь-якому випадку не вистачить, тож ми будемо брати участь у різноманітних грантових проектах, а також звертатимемось до обласної державної адміністрації за допомогою у будівництві мосту», - розповів голова Іванівської ОТГ Михайло Кулик.

«Для нас є принципово важливим сприяти будівництву мосту, який дасть змогу повноцінно об’єднати громаду. Найближчим часом буде напрацьовано стратегію та напрямок руху із вирішення цього питання і в бюджеті наступного року ми віднайдемо фінансування для вирішення цієї проблеми», - зазначив Валерій Коровій.

На завершення робочої поїздки Валерій Коровій та Олександр Крученюк оглянули нове спортивно-відпочинкове містечко громади, яке складається з 5 зон:

    Футбольне поле з штучним покриттям розміром 21х41м; Універсальне поле для гри у баскетбол, волейбол, великий теніс з гумовим покриттям; Атлетичний сектор, на якому розташовані атлетичні снаряди та вуличні тренажери; Дитячий майданчик, основною прикрасою є ігровий комплекс «Корабель мрій». Покриття майданчика виконане з м’якої гуми. Фонтана зона.

Вартість цього проекту склала 3 млн. 886 тис. грн., більшу частину фінансування якого взяло на себе ФГ «Янівське».

Розповідаючи свої враження від побаченого, Валерій Коровій зазначив: «Іванівська громада є прикладом того, якими можуть бути зміни, коли люди об’єднуються навколо ідеї зробити кращим свій населений пункт і розвивати свою громаду. Це є реальний приклад реформи децентралізації в Україні, коли система дає можливість через фінансові інструменти покращувати життя громади».




Переглядів: 6169
Поширень: 1

Останні новини