Яскраво, стильно, натурально: «перевірені» екокольори для крашанок

На Великдень фарбовані яйця – один із символів світлого свята.

За біблійними переказами перше пасхальне яйце свята Марія Магдалина піднесла римському імператору Тиберію. Так вона його сповістила про воскресіння Христа. Сталось так, що до нього не було заведено приходити з порожніми руками, а у Марії іншого подарунка не знайшлося. Даруючи його Тиберію, Марія вигукнула: «Христос Воскрес!».

Великдень на носі, тож саме час братись за фарбування яєць.

Для того, щоб швидко та стильно надати будь-якого кольору символу Паски, достатньо придбати готовий набір в продуктовій крамниці. Вибір – очі розбігаються: з перламутром, матові, золоті та срібні.

Втім, останніми роками ековідповідальні господині надають перевагу старому «бабусиному» рецепту: фарбувати яйця натуральними барвниками.

Ними здавна слугували ягоди, овочі, трави, кора та листя, що містять пігменти. І хоча такі барви не настільки насичені, як хімічні магазинні, вони нададуть «символу життя» природні ніжні кольори та цікаву палітру відтінків. А головне — вони безпечні для здоров'я.

Пропонуємо «фаворити» серед натуральних барвників.

Карміново-червоного кольору надасть перевірений віками рецепт: лушпиння старої цибулі. Достатньо назбирати її заздалегідь: замість смітничка – в окрему торбинку. 2-ма літрами води залити 2 склянки цибулиння. Відвар готувати впродовж години, а вже потім додати яйця. В результаті отримуємо палітру від золотавого до цегляного, червоного і коричнево-бордового кольорів: залежно від часу приготування та насиченості відвару.

Зеленого кольору крашанкам надасть міцний відвар свіжої кропиви, шпинату чи петрушки. Щоправда, для ефективного забарвлення він має настоятись не менше 8-ми годин. Вже варені яйця занурити в зелену настоянку на три години.

Жовтого відтінку придасть яйцям універсальний барвник – куркума.

3 столові ложки спеції додати до 1 літри води. Нехай закипить, а потім занурити у відвар щойно зварені яйця. За 15 хвилин палітра крашанок розбавиться сонячним кольором.

Надати яєчку небесно-блакитного допоможе червонокачанна капуста. Щоправда, тут доведеться трішки «погратись»: чималу голівку слід подрібнити, залити 0,5 літра води, додати 6 столових ложок оцту та дати настоятися 8-10 годин. Процідити настій і опустити у нього щойно зварені яйця. Тримати у настої від 30 хвилин до 3 годин. Чим довше будуть перебувати яйця в настої, тим насиченішим буде забарвлення.

Колір мокко: зварені яйця опустіть у приготовану міцну каву. Напій обов’язково має бути натуральним, а не розчинним. До того ж, яйця будуть мати приємний кавовий запах.

Ніжно-рожевого відтінку надасть буряковий фреш. Відварені круто яйця покладіть в мисочку зі свіжовичавленим буряковим соком. Якщо залишити яйця на ніч, вони набудуть темнішого бордового відтінку, але в такому випадку яєчний білок теж може змінити колір, як і в решті випадків. Це здоров'ю не зашкодить, але пофарбований білок виглядає неапетитно.

Втім перш, ніж приступити до процедури, варто пам’ятати кілька простих порад:

щоб яйця не тріснули під час варіння – дістаньте їх з холодильника за пів години до того; фарбувати яйця варто ще гарячими, поклавши їх у теплий відвар натуральних барвників. Так колір буде рівномірним; головний секрет інтенсивного та рівномірного кольору – яйця перед фарбуванням, протирають оцтом, спиртом чи горілкою; щоб ваші крашанки були ще цікавішими, можна використати трафарети: листочки з зелені, міленькі квіточки, гумки для грошей, мереживо, шматочки скотчу чи ізоляційної стрічки вирізані у цікавих формах; пофарбовані крашанки слід витерти паперовою серветкою насухо та натерти будь-якою рослинною олією. Вона надасть крашанкам блиску та, що важливіше, збільшить термін зберігання варених яєць: потрапляючи у мікротріщини в шкаралупі, олія герметизує їх і блокує доступ кисню.

Яскравих крашанок та смачних і веселих свят!



Переглядів: 5421
Поширень: 1

Останні новини