ФОПи та наслідки карантину: на яку допомогу можуть розраховувати підприємці

Малий та  середній бізнес зараз переживає нелегкі часи. Уряд намагається контролювати ситуацію вводячи нові програми допомоги в умовах кризи. Це стосується оподаткування та кредитування. Головним завданням для влади є збереження підприємництва та робочих місць. 

Вінничани, що наважились відкрити власну справу зараз потребують допомоги. Головною метою для підтримки діяльності ФОПів мають стати заходи максимального скорочення фінансових зобов’язань перед державою та орендарями. Тривалий карантин обмежив діяльність підприємців, відтак ФОПи зазнали збитків. Представникам малого та середнього бізнесу необхідно розуміти на, що саме вони можуть зараз розраховувати. 

“Антикороновірусні” закони та що вони дають ФОПам

Тимчасові послаблення  для малого та середнього бізнесу передбачають законопроєкти №3220 “Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню короновірусної хвороби (COVID-19)” від 17 березня та №3275 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019)” від 30 березня. 

Збільшення лімітів для ФОПів, що працюють на спрощеній системі оподаткування:

І група -  ліміт річного доходу підвищили з 300 тисяч до 1 мільйона гривень; ІІ група - ліміт річного доходу підвищили з 1,5 до 5 мільйонів; ІІІ група - ліміт річного доходу підвищили з 5 до 7 мільйонів.

Обов’язкове впровадження реєстраторів розрахункових операцій відтерміновано до 19 липня 2020 року.

Скасування Єдиного соціального внеску терміном на два місяці.

Хоча карантин триває до середини травня, скасування сплати єдиного соціального внеску лише до 30 квітня. Ті хто заплатили внески наперед можуть бути впевнені, що дану сплату зарахують на майбутні періоди. Наказом Міністерства фінансів №6 від 16.01.2016 р. можливо повернути кошти, якщо звернутись з відповідною заявою до податкової. Якщо ФОП не має податкової заборгованості, гроші буде повернено.

Варто пам’ятати: внески за березень і квітень підприємці не сплачують лише за себе. Найманих працівників це послаблення не стосується.

Терміни сплати податку на доходи фізичних осіб перенесено з 1 серпня на 1 жовтня 2020 року.

Благодійні внески спрямовані на боротьбу з коронавірусом звільняються від сплати податку на прибуток, приватні особи можуть включати ці суми до податкової знижки зі сплати ПДФО.

Податкові борги можливо буде списати в разі визнання його безнадійним внаслідок форс мажорних обставин. Для цього треба звернутися до Торгово-промислової палати й отримати сертифікат, що підтверджуватиме факт форс-мажору. Якщо ви все ж таки отримали цей документ, прикріпіть його до відповідної заяви у податкову.  Саме податкова вирішить чи є підстава списати борг повністю чи частково.

Підприємці та  фізичні особи-позичальники можуть розраховувати на “кредитні канікули.” Але це означає, що борги будуть погашені повністю. Можливі різні варіанти: банки відкладають виплату клієнтами основного боргу, але позичальники продовжують платити відсотки; клієнти можуть тимчасово не платити і основну суму, і нараховані відсотки; кредити для позичальників реструктуризують на довший період із меншими платежами. В даному випадку підприємці мають звернутись до філії свого банку та дізнатись, про варіанти оплати кредиту.  Законодавча норма щодо заборони нарахування штрафів і пені за прострочення платежів за кредитами у період карантину є дієвою для всіх банківських установ.

Через роботодавців надаватиметься допомога працівникам.

Отримати її може підприємець звернувшись до Центрів зайнятості за місцем своєї реєстрації як платника єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Необхідні документи:

заява в довільній формі; копія наказу із зазначенням дати початку зупинення (скорочення) виробництва та переліком карантинних заходів; відомості про працівників, які мають право на допомогу з часткового безробіття; довідка про відсутність заборгованості з виплати заробітної плати і сплати ЄСВ.

Важливо пам’ятати: допомогу можуть отримати лише ті з ким було оформлено трудові відносини, а сама особа є застрахованою.

Звільнення від орендної сплати.

Скасування орендної плати власниками або управителями нерухомості є добровільним. Треба розуміти, що орендарі незалежно від обставин мають утримувати ТРЦ, офісні та бізнес центри. Для них неминучі витрати на охорону, комунальні послуги та інші потреби.

Податкові канікули

Якщо ФОП повністю зупинив свою діяльність та не отримує доходу в даний період можливо звільнитись від сплати єдиного податку.

ІІІ група автоматично звільняються від сплати єдиного податку, адже згідно з законодавством вони зобов'язані сплачувати 5% від фактично отриманого доходу.

І група та ІІ група, в разі відсутності найманих працівників можуть оформити податкові канікули (відпустку передбачену Податковим кодексом).

Тривалість податкових канікул 30 днів. 

До 1 серпня 2020 року продовжено можливість не застосовувати РРО платниками єдиного податку ІІ-ІV груп

Це стосується ФОПів в тому випадку якщо, обсяг доходу протягом календарного року не перевищує ліміт у 1 000 000 гривень. Виключенням є ті хто здійснює наступну діяльність:

реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту; реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення.

Виключено із зазначеного переліку надання платних послуг у сфері охорони здоров’я. Такі послуги можна буде надавати в межах зазначеного ліміту до 1 січня 2021 року.

Топ-5 фіскальних послаблень

    За несвоєчасну чи неповну сплату ЄСВ до 31 травня бізнес не штрафуватимуть. Це стосується також  несвоєчасного подання відповідної звітності. Тимчасово скасовано штраф за за нереєстрацію або несвоєчасну реєстрацію податкових накладних із ПДВ. Проте, ця норма не стосується порушень при сплаті ПДВ, акцизів і ренти.  Пеню за несвоєчасну сплату податків та зборів не будуть нараховувати з 1 березня до 31 травня. Якщо пеню нарахували її мають списати. До кінця календарної весни продовжено можливість оскарження нарахувань ЄСВ та інших податків. До 30 червня діє мораторій на проведення неподаткових перевірок бізнесу. Однак, це не стосується перевірок відшкодування ПДВ, і так звані камеральні перевірки (їх проводять у приміщенні контролюючого органу виключно на підставі даних податкових декларацій платника податків і відомостей у системі електронного адміністрування ПДВ). До кінця червня зупинено документальні та фактичні перевірки, які почалися до 18 березня. за порушення термінів оприлюднення фінансової звітності за минулий рік або консолідованої фінзвітності-2019 із аудиторським звітом, підприємців звільняють від відповідальності.  Також, є послаблення, якщо таку звітність подадуть “у період дії карантину або протягом 90 календарних днів з дня, наступного за днем завершення такого карантину, але не пізніше 31 грудня 2020 року”.

Вінницький міський голова Сергій Моргунов 29 квітня під час щотижневого брифінгу оприлюднив вражаючу статистику: “Жорсткий карантин - реальна загроза для економіки країни та Вінниці зокрема. Вже сьогодні зупинити свою діяльність може п’ята частина малого та середнього бізнесу.”

Прем’єр-міністр України (2016-2019) Володимир Гройсман пропонує ухвалити програму гнучкої відстрочки податкових платежів, яка передбачає запровадження на 12 місяців щоквартального графіку виплат нарахованих платежів на рівні 25%-50%-75%-100% і погашення залишку платежів у наступні 12 місяців. На думку політика, це дозволить не тільки підтримати працюючі підприємства та зберегти робочі місця, а й відновити економічні процеси в країні після жорсткого карантину.



Переглядів: 8560
Поширень: 1

Останні новини