Експонат №13: Вінницький Краєзнавчий музей під час Другої світової

Екскурсію експозиційними залами Краєзнавчого музею 1944 року провели для вінничан. Щоправда в минуле відвідувачі могли потрапити лише переглядаючи світлини на офіційних сторінках Караєзнавчого в Фейсбук та Інстаграм.

Їх надав музею Центральний державний кінофотофоноархів України ім. Г. С. Пшеничного (15 експозиційна зала).

«Друга світова війна стала найбільш кривавою і жорстокою в історії людства (загинуло від 50 до 85 мільйонів людей). Ми пам’ятаємо, яким страшним лихом для українців була Друга світова. Неймовірно важкими стали роки окупації і для нашого музею, що зазнав руйнувань та, найголовніше, значних втрат фондової збірки», - розповідають музейники.

З початком війни музей не встиг евакуюватися й на деякий час припинив свою роботу. Проте, у травні 1942 р. знову відкрився для відвідувачів.

«Навесні і влітку 1943 р., коли у перебігу війни відбувся вирішальний злам, нацистське командування прийняло рішення про евакуацію на захід найважливіших культурних цінностей. У грудні 1943 р. ворожі війська, відступаючи, вивезли до Німеччини чимало цінних предметів музейної збірки: 43 ящики (розміром 1х0,8х0,7 м), одну скриню та 10 в’язанок. Серед втраченого – предмети археологічної збірки музею, а також з колекції народної творчості», - йдеться в публікації.

Так, згідно з офіційним актами, складеними навесні 1944 р. вивезли десятки килимів, тисячу керамічних виробів, сотні вишиванок, археологічних експонатів, монет та медалей.

Крім цього, в листопаді 1943 р. загорівся сусідній з музеєм будинок педагогічного інституту. Вогонь перекинувся на музей і охопив бібліотеку, більша частина якої згоріла, також постраждали дві фондові кімнати. А під час боїв за визволення міста в будівлю музею влучив снаряд, що пошкодило експонати.

Загальні втрати музею в період окупації нацистськими військами, за оцінкою офіційного акту 1944 р., складають 368 тисяч карбованців, фондові втрати – близько 6 тис. експонатів. Частина предметів (точна кількість невідома) була повернена.



Переглядів: 4717
Поширень: 0

Останні новини