Шість сучасних апаратів штучної вентиляції легень сьогодні привезли до міської клінічної лікарні №1

7 травня перша міська лікарня отримала шість сучасних апаратів ШВЛ «GRAPHNET TS» виробництва компанії Tecme (USA) для інвазивної та неінвазивної вентиляції легенів дорослих пацієнтів. Вони, разом зі стандартними режимами, можуть забезпечити підтримуючу вентиляцію та високопоточну подачу кисню, що широко застосовується при лікуванні пацієнтів з COVID-19. Апарати сьогодні передав лікарні міський голова Сергій Моргунов.

На березневій сесії депутати підтримали пропозицію міського голови Сергія Моргунова по додатковій закупівлі 20 апаратів ШВЛ. Завданням було обрати кращі доступні пропозиції за критеріями: співвідношення ціни/якості, наявність досвіду використання та сервісного обслуговування в Україні. Враховуючи підвищений попит на таку техніку у світі, придбання апаратів дещо затягнулось у часі.    

Завідуючий відділенням реанімації міської клінічної лікарні № 1 Ігор Пахно розповів, що раніше, коли лікарі закладу підвищували свою кваліфікацію в Італії та Німеччині, вони серед іншого, працювали з подібною апаратурою. «Це апарат експертного класу. Він має режим вентиляції, який підлаштовується під кожного пацієнта. Це, так звана, протективна вентиляція, яка не шкодить пацієнтам, на відміну від апаратів, нижчого класу, які можуть зашкодити кровообігу в легенях. Хворі швидко адаптуються до апаратів експертного класу, комфортно переносять штучну вентиляцію. Взагалі, протективні варіанти вентиляції, саме при «ковідівських»  пневмоніях – це перше, що має бути у закладах», – каже Ігор Пахно.

Директор МКЛ №1 Костянтин Ліваковський розповів, що наразі ліжка в інфекційному відділені заповнені на 80%. «Ми маємо певне збільшення хворих на COVID-19, але ситуація залишається стабільною і контрольованою. У нас є можливість для резервного розгортання більшої кількості ліжок», – зазначив він.

Міський голова Сергій Моргунов нагадав, що реанімація, у яку поставляють нові апарати ШВЛ, запрацювала у 2016 році, і в її роботі використовують сучасні підходи, персонал постійно працює над підвищенням кваліфікації. Також міський голова зазначив, що коли розпочалась пандемія, пріоритетом №1 було забезпечення лікарів індивідуальними засобами захисту та сучасним обладнанням, і на першому етапі дуже допомагали волонтери та спецфонд «Стоп Вірус», який був створений за ініціативи Володимира Гройсмана.

«Перший апарат ШВЛ ми отримали буквально два тижні тому. Він коштував 960 тисяч гривень. Ці шість що передаємо зараз, коштують кожен по 735 тисяч. Загалом ми зробили замовлення на 20 апаратів ШВЛ. Крім тих, що отримали, ще очікуємо 13 приладів. З цим є проблема. На 15 травня ми мали отримати шість апаратів ШВЛ з Китаю. Але нам  постачальник повідомив, що Китай не випустив це обладнання зі своєї країни в силу певних причин, і поставка відтягується. Тобто, тепер ми очікуємо техніку на кінець травня або на середину червня. Як зазначив завідуючий відділенням реанімації міської клінічної лікарні № 1 Ігор Пахно, поки що при такій динаміці захворювання на коронавірус, цього обладнання достатньо. Але ми повинні пам’ятати, що у нас може бути друга хвиля захворювання восени, і ми повинні максимально забезпечити таким обладнанням першу міську лікарню, оскільки вона є базовою для боротьби з коронавірусом», – зазначив Сергій Моргунов.

На початок року в міських закладах охорони здоров’я було 54 працюючих апаратів штучної вентиляції легень. Ще 7 додатково закупили з початку пандемії. Також була прокладена киснева магістраль до палат інфекційного відділення лікарні №1. Раніше лікарі працювали з кисневими балонами, тепер кисень проведено безпосередньо у відділення та підведено до ліжок. 




Переглядів: 5863
Поширень: 0

Останні новини