#КартинаПазл: вінничани можуть складати світові художні шедеври онлайн

Вінницький обласний художній музей долучає містян до мистецтва. Поки картинні галереї закриті, кожен охочий може скласти світовий шедевр власноруч.

Вінницький обласний художній музей веде активне життя в соціальних мережах. Креативні пропозиції вражають своєю новизною. Відтепер кожен вінничанин може провести час з користю, особливо це стосується поціновувачів пазлів. На офіційній сторінці художнього музею працює рубрика  #КартинаПазл он-лайн» − «10  шедеврів світового мистецтва». Наразі вже представлено 5 робіт, які варті уваги вінничан.

Робота № 1 Софія Главані-Вітт-Потоцька 1765-1822.

Життя Софії було яскравим, сповненим таємниць та інтриг. Через кохання до цієї жінки будували міста й парки, втрачали голову й батьківщину, йшли на зраду й підступи. Збереглася велика кількість мемуарів, у яких життя Потоцької оцінювалося по-різному – від захоплення нею до звинувачень у шпигунстві на користь Польщі чи Росії. Але факт залишається фактом, проста дівчина з Константинопольських передмість увійшла у вище аристократичне європейське коло і стала відомою політичною фігурою того часу.

Як і багато інших чоловіків, Станіслав-Фелікс Потоцький був зачарований Софією: в його очах вона була не стільки дипломатом, скільки ангельським посланником і гласом небес.

Знаючи, що майбутня дружина – велика цінителька природи і всього прекрасного, ще задовго до вінчання граф потай від коханої наказав звести в одному зі своїх маєтків парк. І в містечку Умань виникає прекрасний, вічний пам'ятник любові – величезний парк в пейзажному стилі, з водоймами, античними скульптурами, рідкісними породами дерев і рослин.

На будівництво цього дива ландшафтної архітектури було витрачено близько п'ятнадцяти мільйонів злотих, а крім титулованих архітекторів над створенням парку працювали тисячі кріпаків. Були викопані ставки, створені штучні струмки і гроти і навіть відтворена міфічна підземна річка Стікс.

Софія до глибини душі була зворушена подарунком коханого. Через століття парк вражає своїм розмахом і красою. Сюди їдуть туристи, тут гуляють закохані, тут, за переказами, по алеях все ще бродить душа самої Софії, тому що залишити це місце вічного кохання просто неможливо. Скласти пазл можна за посиланням 

Робота №2 «Портрет Станіслава Фелікса з синами», написаний у 1791 р. австрійським живописцем Йоганном Лампі Старшим. 

Станіслав-Фелікс Потоцький (1752-1805) – шляхтич та магнат, генерал коронної артилерії, засновник парку «Софіївка» в Умані Черкаської області. Був одним із найбагатших людей краю. У 1775 р. Станіслав переносить свою резиденцію із Кристинополя (Львівської область) до міста Тульчин, тим самим ознаменувавши початок золотої доби в розвитку міста. У 1782 році архітектор Ла Круа будує для Потоцького по-королівському розкішний палац з 2017 року на його території проходить оперний фестиваль – OPERAFEST TULCHYN. Станіслав Потоцький любив український фольклор. У Тульчині він мав оркестр українських музиків під керуванням Федора Ковальчука. Був членом масонської майстерні «Трьох білих Орлів» у Львові. 1785-1789 роках займав посаду Великого майстра ложі «Великого Сходу». Наприкінці життя прийняв ідеї ілюміната Тадеуша Грабянки титулованого «Королем нового Ізраїлю».

Зараз авторські повтори даного портрету знаходяться  у світових музеях: Луврі та Варшавському Національному музеї.

Скласти пазл можна за посиланням

Робота №3 Валентина Еренса «Жозефіна Потоцька з донькою Пелагеєю».

Народившись в багатій і знатній польській династії, красива, заможня Жозефіна була одна з найпривабливіших наречених Польщі. Шукаючи гарну партію доньці, батьки відправили її до блискучого двору Єлизавети. Але партія знайшлась пізніше, у Польщі. Це був некоронований король Польщі, найбагатший наречений - Станіслав Щенсний Потоцький. Молоді одружилися за заповітом батьків, до шлюбу бачили лише портрети один одного. Розглядаючи шлюб, як обов’язок, були приємно вражені познайомившись. З часом між ними з’явилися романтичні почуття. Після одруження Станіслав вирішує перенести родинну резиденцію у місто Тульчин. Саме тут, на березі річки Сильниці він у 1775 році починає  будівництво розкішної резиденції, яка згодом отримує назву «Тульчинський двір». Велику роль у створенні родинного гнізда  внесла Жозефіна. Перебуваючи тривалий час у Петербурзі, вона знала, як зробити резиденцію гідною найбагатшої родини Польщі. Запросивши французького архітектора Лакруа, Жозефіна переконує чоловіка будувати палац у стилі класицизму, на манеру Катерини ІІ, для якої будує в цей час будується Мармуровий палац архітектором Антоніо Ренальді. На фронтонах палацу Тульчинського палацу вміщують герби родин Потоцьких і Мнішек. Перша володарка “Тульчинського двору” опікується і створенням парку за палацом, який згодом отримує назву “Хороше”.

У шлюбі з Потоцьким Жозефіна народила одинадцять дітей. Померла у віці 47 років.Скласти пазл можна за посиланням

Робота №4  Ежена Бертьє «Портрет Франциска Салезія Потоцького».

Франциск Салезій 1700 р. – 1772 р. походив зі Срібної гілки роду Потоцьких, він звів у Кристинополі, а зараз  м. Червоноград Львівської області родинний палац, архітектором був П’єр Ріко де Тірреджелі. Палац створено у французькому стилі.

Звичку захоплюватися прекрасним граф Потоцький привіз із Версалю. Він наказав довкола споруди насадити парк із найрізноманітнішими породами дерев, кущів і квітів. Поміж них –  штучні каскади, весь парк був пронизаний десятками водних каналів і фонтанів. Уздовж дороги через мiстечко – ансамбль скульптур. Чимало їх милувало око й біля палацу. Чепурними й охайними були будинки містян, вони займалися не лише землеробством, а й ремісництвом, торгівлею, плотарством. У місті працювали ґуральня, лимарня, сідельна майстерня, ткальна полотна й миловарня. Це був справжній рай над Західним Бугом.  Тут у розпорядженні Франца Салезія була піхота, кавалерія і артилерія, яку складали кілька десятків гармат. 

Отримавши великий спадок від батьків, а також чималі посаги з двох шлюбів, Потоцький перетворився на одного з найбагатших можновладців Речі Посполитої середини XVIII ст. Володіючи 70 містами й містечками з 400 тисячами підданих, серед сучасників отримав неофіційний титул «малого короля на Русі».

Єдиним сином Потоцького був відомий у майбутньому граф Станіслав Щенсний – власник Тульчина і «Софіївки».Скласти пазл можна за посиланням

Робота №5 Яна Сімона «Портрет Марії Потоцької та Софії Ідл», 1847 року написання.

В парному портреті пензля польського живописця Яна Сімона яскраво втілена висока культура салонного портрету І пол. ХІХ ст. Твір наскрізь пройнятий романтичним настроєм, що так притаманний естетиці аристократичних кіл польского дворянства. Насичений барвистістю, урочистою святковістю, локалізовано стриманою від гри рефлексів колірною подачею, яскраво підкресленою характеристикою моделей, яка вказує на пануючий на той час рівень вимог замовного портрета. Скласти пазл можна за посиланням.

Життя художнього музею пори карантин вирує. Кожного дня на офіційній сторінці в мережі Facebook  викладається цікава інформація про події або експонати. Не пропустіть, 08 травня з 14 години буде проходити  «Інтернет виставка» - «Великі правди пишуться вогнем» Аркадія Павлюка.



Переглядів: 5029
Поширень: 1

Останні новини