Традиції, повір’я, історичні події та курйози 8 травня

8 травня — світ відзначає День пам’яті та примирення, присвячений пам’яті жертв Другої світової війни. Для українців така традиція відзначення є відносно новою. У світі в цей день прийнято відзначати: всесвітній день Червоного Хреста, Червоного Півмісяця та День Білого Лотоса, а ще день народження напою «Кока-Кола» і це ще не повний перелік.

Отож, невеличкий екскурс в світову історію.

У 1886 році доктором Джоном Пембертоном вперше було створено напій Coca-cola.

За два роки — 1898, на шлюпці «Спрей» завершив своє одиночне навколосвітнє плавання Джошуа Локама. У 1945 році у передмісті Берліна Карлсхорсті був підписаний акт про беззастережну капітуляцію Німеччини у Другій світовій війні. За п’ять років п’ятнадцятирічна Бріджит Бордо прикрасить обкладинку французького глянцу «Elle»,це станеться 1950 році.

А ще за сім років 1962, у Лондоні припиняють ходити тролейбуси. Повертаючись до Німеччини, 2004 в цей день поліцією було арештовано хакера, який створив комп’ютерний вірус Sasser.

В духовному житті православних вірян сьогодні вшановують Святого Марка. Його здавна вважали покровителем весняних дощів. Наші прабабусі вірили, що як в травні дощ буде йти більше трьох днів — рік буде щедрим на врожай. Для того, щоб в домі була злагода та достаток, жінки вимивали підлогу відваром з кропиви та над дверима вішали букетик з молодої кропиви. Вважалось, що людина, яка переступить поріг цього дому, залишить всі негативні думки на вулиці, а до хати зайде лише з добром.

Цей день сприятливий для покупок. Існує думка, що саме сьогодні купивши те про, що дуже давно мріяв, зможеш швидко повернути кошти за покупку, такий собі кешбек від карми. А от закоханим навпаки не варто сьогодні будувати планів на майбутнє чи планувати власного весілля, краще почекати пару днів. Вважалося, що заручини 8 травня — до шлюбу з труднощами.

Також, сьогодні наши предки звертали особливу увагу на погоду. Бо спостерігаючі певні природні явища, можна було передбачити наскільки врожайним буде рік:

якщо на небі буде висока і яскрава веселка — до хорошої погоди в травні, але якщо бліда та низька — до негоди. якщо цього дня дощ — до хорошого врожаю жита, ще худоба даватиме багато молока, а якщо під час дощу заспівали птахи — скоро розпогодиться; якщо чути, що голосно кує зозуля — бути теплій погоді; якщо день ясний і сонячний — до жаркого літа і врожаю ярих.

 Свої іменини цього дня святкують: Марк, Сильвестр, Сергій та Василь.


Теги: історія

Переглядів: 3455
Поширень: 0

Останні новини