Виставка «Тільки Богові і Батьківщині свої ключі віддаватиме: історія символіки Вінниці»

8 вересня з 14:00 до 19:00 на майдані Незалежності діятиме виставка «Тільки Богові і Батьківщині свої ключі віддаватиме: історія символіки Вінниці». Ті, хто її відвідає, дізнається історію міського гербу від XVII століттями до сьогодні. Серед іншого, вперше в історії Вінниці публічно демонструватимуться городянам клейноди міського голови – коллар та ключ від міста.

Цього року Вінниця відзначає три визначних ювілеї: 655 років з часу заснування міста, 380 років з моменту фактичного набуття магдебурзького права та 25 років з дня відновлення історичного герба Вінниці. Цим важливим історичним датам і присвячена святкова програма. Локація Центру історії Вінниці скрадатиметься із двох тематичних зон – виставки з історії міської символіки і Табору городових козаків-реконструкторів.

Виставка «Тільки Богові і Батьківщині свої ключі віддаватиме: історія символіки Вінниці» презентуватиме історію міського гербу від XVII століття до сьогодні. Вона складатиметься із шести інформаційних блоків із зображеннями історичних гербів Вінниці.

Привабливою фотозоною виставки буде художня стилізація вінницької ратуші, у якій засідав магістрат – орган міського самоврядування, що відав адміністративними, господарськими, фінансовими, поліцейськими та судовими справами. Ратуша у Вінниці розміщувалась поблизу площі Ринок, що традиційно для європейських міст того часу (нині район будівлі «Укртелекому» поблизу вулиць Соборної та Червонохрестівської).

Родзинкою виставки стануть клейноди міського голови – коллар та ключ від міста, що вперше в історії Вінниці публічно демонструватимуться городянам. Коллар міського голови – це геральдичний знак міського голови, який має форму орденського ланцюга, що складається з медальйона-підвіски у формі восьмикутної зірки з рельєфним зображенням великого герба Вінниці та декоративних ланок, розміщених у відповідній послідовності. Ключ міста Вінниці є офіційним символом та атрибутом Вінницького міського голови. Центральним зображенням ключа є малий герб міста з написом «Віра. Державність. Нація». Ключ уособлює історичну спадщину та колорит Вінниці, а складові композиційні елементи засвідчують роль міста як потужного культурного, виробничого та освітнього центру Поділля.

Виставка розміщуватиметься на майдані Незалежності та діятиме з 14:00 до 19:00. Представники Центру історії Вінниці забезпечуватимуть екскурсійний супровід упродовж усього часу роботи виставки.

Ще одна тематична зона, нерозривно пов’язана з темою виставки, – Табір городових козаків. Роботу локації забезпечуватимуть козаки-реконструктори з Куреня печерської сотні Опанаса Предримирського (м.Київ, м.Львів). У програмі Табору – уроки для дітей зі стрільби з мушкету та боїв на шаблях, цікаві розмови на тему одягу та амуніції, побуту козаків XVII ст., майстер-клас із лиття куль та багато іншого.

Табір городових козаків розміщуватиметься по вул. Соборній навпроти майдану Незалежності та діятиме з 14:00 до 19:00. Екскурсійний супровід для груп буде забезпечено упродовж усього часу роботи виставки.


Переглядів: 1237
Поширень: 0