Це вже четвертий рейтинг Фокусу в рамках масштабного дослідження великих і малих міст України. У цьому році, окрім традиційних балів за сприятливу екологію, розвинену інфраструктуру, зайнятість населення та інші складові хорошого життя, міста-учасники одержували оцінку ділової активності. На відміну від попереднього року, коли був зроблений акцент на діловому потенціалі, зараз, враховуючи, що експерти пророкують чергову хвилю кризи, Фокус зосередився на реальних бізнес-досягненнях міст.

Саме завдяки своїм бізнес-успіхам у цьому році на першому рядку рейтингу опинився Харків. За цим показником, який відображає кількість зареєстрованих приватних підприємств, а також забезпечення городян новими робочими місцями, Харків поступився першістю лише Києву.

За рік місту вдалося укріпити свої позиції і за такими показниками, як середня зарплата і туристична привабливість. Не поступається перша столиця першості й у сфері освіти, вже котрий рік отримуючи за цим критерієм максимальну кількість балів.

Харків - перше місто Східної України, якому вдалося очолити рейтинг кращих міст для життя. До цього три роки поспіль верхні рядки в списку займали Івано-Франківськ, Чернівці та Львів.

Нові вимоги

Ще однією особливістю цьогорічного рейтингу став скорегований підхід до оцінки інфраструктури міст-учасників. Крім дитячих садів, шкіл, лікарень та ринків Фокус включив у цей критерій кількість продуктових супермаркетів, торгово-розважальних центрів і спортивних комплексів. До уваги бралися заклади певної площі: супермаркети і спорткомплекси загальною площею не менше 1,5 тис. кв. м, а ТРЦ - не менше 4 тис. кв.м.

Змінений цього року і індекс екологічного стану міста. Експерти визначали не лише стан води, грунту та повітря, а й враховували транспортне навантаження, види і рівень забруднення, а також інші індивідуальні особливості міст. Містом з кращою екологією цього року виявилось Переяслав-Хмельницький. Найгірша екологічна ситуація, за даними експертів, у Кривому Розі. А ось містом з найбільш заздрісною зарплатнею, як і раніше залишається Енергодар - тут в середньому отримують понад 4 тис. грн. У той же час у цьому місті один з найвищих рівнів безробіття. Саме ж велика кількість безробітних жителів серед міст - учасників рейтингу в Нетишині.

Перестановка сил

Цікаво, що торішній лідер, Львів, помітно опустився в списку - до 14 рядка. Таке падіння пояснюється насамперед тим, що інші міста-учасники рейтингу поліпшили свої результати і піднялися відразу на кілька позицій, залишивши екс-лідера позаду. Крім цього, деякі показники настільки різко знизилися, що не дозволили Львову навіть утриматися в десятці. Зокрема, за рік рівень злочинності в цьому місті зріс майже в 2,5 рази.

Топ-10 покинули Іллічівськ і Ялта. В останній, до речі, цього року виявилася і найдорожча нерухомість в Україні. Квадратний метр однокімнатної квартири на Чорноморському узбережжі обійдеться мінімум в $2,2 тис. - на $100 дорожче, ніж у столиці.
Проривом рейтингу став Славутич, що у порівнянні з минулим роком піднявся на 28 сходинок і опинився на десятому місці. У цьому місті одні з найвищих витрат міського бюджету на людину, порівняно недорога нерухомість і гарний рівень житлово-комунальних послуг. При цьому в Славутичі найнижчий з досліджуваних міст рівень злочинності - на 10 тис. чоловік тут припадає трохи більше 46 правопорушень. Ще більш поліпшити свої позиції в рейтингу Славутичу перешкодила надто низька ділова активність.

Найбільше в рейтингу Фокусу втратив Чернігів, який опустився з 11-го на 44-е місце. За рік практично всі його показники погіршилися вдвічі. Зокрема, в цьому році Чернігів істотно скоротив витрати бюджету на одного городянина. І навіть незважаючи на те, що середня зарплата тут виросла в порівнянні з 2009-м на 200 гривень, це значно менше, ніж в інших містах.

Новачками цьогорічного рейтингу Фокуса стали відразу три міста: Кузнецовськ, Южний та Комсомольськ. При цьому мешканцям Кузнецовська в порівнянні з населенням інших міст рейтингу надаються самі якісні комунальні послуги. А в Южному на одного городянина з міського бюджету витрачається найбільше коштів. Крім того, низький рівень злочинності та безробіття допомогли місту з населенням всього трохи більше 28 тис. відразу опинитися на 13-му рядку списку.

Кращі міста для життя в Україні

Місце Назва міста
1 Харків
2 Київ
3 Івано-Франківськ
4 Чернівці
5 Мукачево
6 Севастополь
7 Одеса
8 Ужгород
9 Вінниця
10 Славутич

* Повний рейтинг міст дивіться в прикріпленому файлі


Переглядів: 8787
Поширень: 0