Лядівський скельний чоловічий монастир, що розташований на скельному схилі, потребує укріплення та реставрації. На відновлення святині Президент Віктор Янукович свого часу обіцяв виділити 25 млн. грн. із державного та місцевого бюджетів. Місцева влада гроші дала, а от із Києва - чекають досі. І, мабуть, дарма...

Підстави для сумнівів з\'явились після візиту на Вінниччину президентського радника Володимира Зубанова. Він перевіряв, як в області виконують доручення президента щодо підготовки та відзначення 1025-річчя хрещення Київської Русі.

- Як розглядати скельний монастир? - запитав у журналістів Володимир Зубанов. - Якщо як історичну пам\'ятку - то це одна справа, а якщо як храм Московського патріархату - це справа друга. Бо в Україні є й греко-католики, й протестанти, католики, навіть мормони... Оскільки церква відділена від держави, то у представників різних конфесій, того самого Київського патріархату, може виникнути питання - чому саме храму Московського патріархату така допомога.

Радник президента порадив настоятелю Лядівського монастиря звернутися за досвідом до монахів Святогорської Лаври. Мовляв, там питання відновлення та розбудови храму вирішили без державної підтримки.

- Не просте це питання в багатоконфесійній Україні, - говорить Володимир Зубанов. - Дуже обережно треба підходити до його вирішення, бо влада не має права надавати перевагу якійсь одній церкві.

До речі, ще 28 липня розпочалися безоплатні паломницькі поїздки до Лядівського скельного чоловічого монастиря.

Як повідомили у прес-службі, поїздки організовані від Хрестовоздвиженського храму, що по вулиці Келецькій (біля кінотеатру "Мир"), від храму Стрітення Господнього, що у районі Електромережі, і від храму святителя Луки Кримського, що по Хмельницькому шосе (біля онкодиспансеру). Виїзди від вінницьких храмів відбуваються щонеділі, о 05.30. Так, 25 серпня паломники виїжджатимуть від Хрестовоздвиженського храму, 1 вересня - від Спасо-Преображенського собору (що по вул. Соборній). Усі бажаючі відвідати святиню можуть записатися на поїздку в іконних лавках храмів.



Переглядів: 8965
Поширень: 0