У Вінниці все частіше можна побачити людей, які займаються оздоровчою ходьбою зі спеціальними палицями. Переважно це люди старшого і навіть похилого віку. Яку користь приносить скандинавська ходьба і чому нею більше цікавляться вінничани старшого покоління?

Для скандинавської ходьби використовуються спеціальні розсувні палки, які легко підганяються під зріст людини. Не менш важливо, що у них є ефект «антишок». Це пружина, яка під час зіткнення із землею допомагає амортизувати удар. І таким чином унеможливлює велике ударне навантаження на руки.

Під час ходьби з палицями задіяні практично всі м’язи верхньої частини корпусу, які майже не використовуються протягом дня (хоча б при звичайній ходьбі). Зокрема, плечового поясу, спини, пресу, грудей тощо. Цей вид фізкультури підвищує витривалість, що необхідно людям із проблемами здоров`я та професійним спортсменам. Повертає рухливість і повноцінне життя після травм опорно-рухового апарату.

Унікальність методу полягає також у тому, що під час занять хребет і колінні суглоби отримують мінімальне навантаження. Завдяки цьому скандинавська ходьба підходить для літніх людей в якості щоденного фітнесу та людям із граничним перевищенням ваги, яким заборонені активні фізичні вправи. Скандинавську рекомендують, якщо не хочеться відвідувати тренажерні зали. Невипадково її називають «спортом ледачих», адже займатися за методикою досить просто.

Що таке скандинавська ходьба і яка від неї користь?

Лікар вінницької приватної клініки Наталія Вітюк захопилася скандинавською ходьбою на відпочинку в
санаторії.

З палицями рухатися набагато легше і веселіш. І водночас зовсім нескладно. Тут задіяні грудний відділ хребта, руки і плечі. Вони зазвичай «зажаті», бо більша частина з нас веде сидячий спосіб життя, – каже Наталія Вітюк.

За словами Наталії Вітюк, з палицями можна подолати більшу відстань, ніж при звичайній ходьбі. Це допомагає спалити побільше калорій і швидше схуднути. Лікар рекомендує скандинавський різновид людям похилого віку, які мають артрози, артрити.

Бігати вони не можуть. Але пенсіонерам потрібні навантаження на верхню частину тіла, що й дає скандинавська ходьба, – додає Наталія Вітюк.

Лікар сімейної медицини Вінницького центру первинної медико-санітарної допомоги № 4 Антоніо Дуарте звертає увагу, що скандинавська ходьба є чудовим способом профілактики захворювань.

Слугує первинною профілактикою (коли хвороби немає), і вторинною (щоб не прогресувала і проходила без ускладнень). Цей вид оздоровлення зменшує ризик серцево-судинних захворювань. Він може скласти конкуренцію традиційному оздоровчому спорту: плаванню, звичайній ходьбі, велосипеду. Складно сказати, який є найбільш ефективним, – наголошує Антоніо Дуарте.

Молодий лікар радить фінську ходьбу вінничанам в якості профілактики серцево-судинних хвороб, інсультів, інфарктів. За її допомогою можна профілактувати й другий етап розвитку цукрового діабету.

В нашому обласному центрі діти поки не дуже активно залучаються до ходьби із палицями. Інша ситуація – у Ладижинському дитсадочку зі спортивним нахилом «Берізка». Там малюки займаються скандинавською ходьбою цілий рік. Зокрема, два рази на тиждень по 40 хвилин рухаються із палицями.

Займаються за згодою батьків ті діти, які фізично можуть і хочуть це робити. Завдяки скандинавській ходьбі наші вихованці стали менше хворіти, мають кращу поставу, – розповіла директор садочку «Берізка» Світлана Стоян.

Обласний центр «Спорт для всіх» з минулого року почав розвивати скандинавську ходьбу, проводити відкриті тренінги. Приміром, один з них відбувся біля Вишенського озера на Водохреща. В центрі «Спорт для всіх» є фахівці для проведення початкових занять, які демонструють техніку і методику рухів. Окрім того, на перші тренування там безкоштовно надають комплект палиць, які потім повертаються. Якщо людина прагне займатися далі, вона купує інвентар і вже тренується самостійно (або в групі).

Що таке скандинавська ходьба і яка від неї користь?

Учасник Олімпійських ігор зі спортивної ходьби, діючий член національної збірної України з легкої атлетики Андрій Ковенко пояснює, чому скандинавська ходьба в першу чергу рекомендована людям похилого віку та дошколярикам.

Їм складно виконувати традиційні вправи – приміром, на поперечині і брусах. За допомогою скандинавської ходьби діти та пенсіонери навантажують плечовий пояс. Бо у ній опорними є чотири точки, – каже Андрій Ковенко. – Люди середнього віку навантажують м’язи верхньої частини корпуса вже під час трудової діяльності, а також можуть без проблем виконувати різноманітні силові вправи.

За словами олімпійця, будь-яка фізична вправа помірної потужності не зашкодить. В той же час вінничанам середнього віку він радить задля здоров’я регулярно ходити по лісу, навіть без палиць.

Це краще, чим у парку. Бо долати відстань по землі набагато легше і приємніше, ніж по асфальту. Також рекомендую займатися на безкоштовних спортивних і тренажерних майданчиках просто неба, яких не бракує у місті, – каже Андрій Ковенко.

Довідка

Комплект палиць для скандинавської ходьби можна придбати у спортмагазинах чи замовити в Інтернеті. Ціна – від 250 гривень.

Опанувати техніку початківцям допомагають у обласному центрі «Спорт для всіх» (вул. Пушкіна, 40, на базі турклубу «Меркурій», тел. 67–23–91). Запрошують всіх, незалежно вік віку і статі. Є певні обмеження за станом здоров’я. Але перед початком тренувань варто проконсультуватися із терапевтом. Скільки часу на день ходити із палицями, залежить від самопочуття. Початківці долають невелику дистанцію. За умови покращення стану здоров’я відстань може збільшуватися.

З історії виду

Відкривачами напряму вважають професійних лижників Фінляндії. В 40-х роках минулого століття вони розробили методику, яка була покликана допомогти залишатися в формі в періоди між сніговими сезонами. Висока ефективність обумовила подальше використання методу в лікувальній фізкультурі і техніках реабілітації людей з травмами хребта. А популярність прийшла до фінської ходьби в середині 90-х, коли вперше представили спеціалізовані палиці. 



Переглядів: 22085
Поширень: 0