Політичні партії - це громадські організації, які можуть діяти на території однієї країни і створюються для участі у боротьбі за владуу. В політиних партіях об\'єднуються громадяни на основі певної ідейно-політичної ідеологічної платформи. Об\'єднання відбувається добровільно і навіть безкористно, однак принцип побудови вимагає чіткої ієрхаічної структури. Функціонування партій здійснюється на основі документально закріпленого документу (статуту), в якому відображаються норми і правила побудови організації, структура управління. Ідеологія і цілі партії відображені в її офіційній.

На місцевому рівні побудови (нижньому) - первинні організації об\'єднують громадян за територіальною ознакою. Такі організації бувають локальні чи з більш широким територіалним охватом районні, міські і т.п.

У політичних партій існують внутрішні і зовнішні функції. Внутрішні відносяться до забезпечення власної роботи: залучення нових членів, побудова керівних зв\'язків між первинними організаціями і центральним керівництвом, пошук джерел фінансування своєї діяльності. Це допоміжні функції і їх ціль лише підтримувати основну зовнішню функцію - боротьбу за владу.

Виконуючи рішення головного завдання, партія:

- виробляє ідеологічну теорію, яка об\'єднує великий соціальний прошарок або клас;
- представляє і відстоює інтереси своєї групи;
- проводить виховну роботу в масах для роз\'яснення цілей і завдань;
- організовує виборчі компанії за вибором органів державної влади різних рівнів і бере участь в них;
- бореться за владу, бере участь в управлінні державою;
- займається підготовкою внутрішніх кадрів, які за умов її перемоги зможуть виконувати керівну функцію в державі.

У справжніх умовах політичні партії ведуть боротьбу на парламентських виборах. При цьому, як правило, вони повинні досягти певного рівня масовості і фінансування, щоб мати можливість участі в них.

За ідеологічними платформами політичні партії бувають радикальними, ліберальними, консервативними, соціал-демократичними, комуністичними, націонал-соціалістичними та ін. В теорії, класичні партії -відображають інтереси певного класу суспільства, і фінансовані, в основному, з внесків своїх членів.

В сучасності для участі в парламентській боротьбі створюються партії класова спрямованість яких розмита. Вони є кадровими, і організовуються під - ядро, яке бореться за можливість здійснення влади. Вони мають фінансування з приватних джерел.

З представництв в парламенті розрізняють парламентські та непарламентські. З парламентських розглядають партії більшості і меншості, які є опозиційними. Залежно від правил формування органів управління в різних державах є й інша градація. Наприклад, в Україні виділяють партію влади організованою відповідно владою для своєї підтримки в парламенті. При багатопартійній структурі, як в Україні, в парламенті зазвичай більшість формує об\'єднання партій.

В останні роки чітко простежується тенденція організації партії не для представлення інтересів соціальної групи населення, а під завдання утримання влади певної угрупованням політиків.

Інформація подана персональним сайтом Дмитра Сібільова


Переглядів: 900
Поширень: 0