У громадян України з’явилися додаткові можливості, як захистити свої парки, подвір’я, дитячі майданчики.
        Це стало можливим завдяки Постанові Кабінету Міністрів України №555 від 25 травня 2011 року (http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=555-2011-%EF), якою затверджено Порядок проведення громадських слухань щодо врахування громадських інтересів під час розроблення проектів містобудівної документації на місцевому рівні.

       Відповідно до цієї Постанови всі органи місцевого самоврядування – міські, сільські, селищні ради – мають проводити консультації з громадськістю щодо планування забудови території саме відповідно до цього порядку.
       Розробка та консультації з громадськістю мають проводитися відносно проектів генеральних планів населених пунктів, планів зонування та детальних планів території. Проект забудови конкретної земельної ділянки, проект будівництва конкретного будинку не є містобудівною документацією, а тому не мають обговорюватися із громадськістю в обов’язковому порядку.

     Постанова не дає чіткої вказівки, що мають відбутися саме громадські слухання. Втім, є зобов’язання органу місцевого самоврядування оприлюднити на своєму веб-сайті проект містобудівної документації та всю необхідну інформацію про початок розгляду та врахування пропозицій громадськості до проектів містобудівної документації.

    Орган місцевого самоврядування має обов’язково вказати конкретні контакти, куди громадяни можуть письмово надсилати свої пропозиції.

     Розробник містобудівної документації, яким зазвичай виступає архітектурне бюро, обов’язково має надати відповідь на кожну пропозицію громадськості: врахувати її або аргументовано відмовити.

     У разі виникнення спірних питань може бути створена комісія (із залученням до її складу не менше 50% громадськості), яка має розглянути всі спірні питання і по можливості їх вирішити.



Закон № 555 http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=555-2011-%EF

 Мар\'янчук Сергій
 ГО "Молодіжна організація "СЛАВІС-ВІННИЦЯ"


Переглядів: 952
Поширень: 0