Східноукраїнський центр громадських ініціатив звертається до представників громадських організацій : якщо Ви вважаєте, що інформація про сучасний стан і майбутнє Вашого міста – про зони хімічного, радіаційного, шумового забруднення, про межі зелених і паркових зон, про райони реконструкції й транспортну мережу та інша важлива інформація – має бути публічною, надішліть звернення до Міністерства регіонального розвитку, будівництва й ЖКГ.

Звернення з вимогами:

провести громадські обговорення проекту ДБН Б.1.1-ХХ-201Х «Склад і зміст генерального плану населеного пункту»;

привести проекти ДБН у відповідність до норм українського законодавства про доступ до публічної інформації.

В останні дні минулого року на сайті Міністерства регіонального розвитку, будівництва й ЖКГ з’явився ряд проектів нових державних будівельних норм, зокрема ДБН Б.1.1-ХХ-201Х «Склад і зміст генерального плану населеного пункту».

Аналіз змісту цього документу засвідчив: проект нових ДБН передбачає невиправдане обмеження доступу до більшості матеріалів текстової та графічної частин генеральних планів населених пунктів грифом «Для службового користування». З аналізом проекту ДБН можна ознайомитися у додатку до цього листа.

Це суперечить ч.2 ст. 1 ЗУ «Про доступ до публічної інформації», згідно з якою публічна інформація є відкритою, крім випадків, встановлених законом. Також це протирічить ч.11 ст.17 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», яка зобов\'язує органи місцевого самоврядування забезпечити загальну доступність генерального плану населеного пункту шляхом його розміщення на своєму офіціційному веб-сайті, у місцевих періодичних друкованих засобах масової інформації й у загальнодоступному місці в своєму приміщенні. Ця вимога стосується всього документу, крім частини, що становить державну таємницю та належить до інформації з обмеженим доступом відповідно до законодавства.

Нові ДБН фактично роблять доступними для громадян лише брошуру з основними положеннями генерального плану й окремі графічні матеріали, які будуть доступними ЛИШЕ під час громадських обговорень.

Крім того, Міністерство порушило формальні вимоги щодо проведення громадського обговорення таких нормативних актів як ДБН, отже має хоча би тепер зробити все так, як вимагає визначена законом процедура.

Якщо Ви вважаєте, що закони України мають виконуватися, якщо Ви хочете жити в безпечних і комфортних містах, надішліть звернення до Мінрегіону.

Звернення бажано надіслати до 20 січня 2012 року.

Листи можна висилати:

факсом (044) 278-83-90;
електронною поштою на приймальню міністра: Східноукраїнський центр громадських ініціатив, [email protected], з копією директору Департаменту містобудування, архітектури та планування територій [email protected],

або звичайною поштою: 01025 м.Київ; вул. Велика Житомирська, 9.

Контакти для пропозицій і питань:
Східноукраїнський центр громадських ініціатив
Володимир Щербаченко
[email protected]
067 640 94 40
www.totalaction.org.ua

Інформація:http://www.civicua.org/news/view.html?q=1764117 
Джерело : Східноукраїнський центр громадських ініціатив


Переглядів: 275
Поширень: 0