Депутати Вінницької обласної Ради 14 лютого 2012 року на сесії з першої спроби не прийняли програму сприяння розвитку громадянського суспільства у Вінницькій області на 2012-2015 роки.  Вислухавши аргументи представників громадської Ради при обласній Раді, вирішили переголосувати і таки затвердили її.

Фінансування програми мало становити три мільйона гривень на чотири роки. У 2012 році на «сприяння розвитку громадянського суспільства» передбачалося використати 945 тисяч гривень.
Крім того, за проектом програми у Вінницькій області мають створити інформаційно-ресурсний центр, який має на меті кординацію та допомогу у розвитку громадських організацій. Підтримали прийняття програми «за основу» 68 присутніх депутатів. Потім прийнялися за обговорення.
Першим проти розгляду і затвердження програми виступив депутат Віктор Козак з фракції «Батьківщина».
- Я не розумію, навіщо витрачати купу грошей, і створювати ще одне комунальне підприємство, цей інформаційно-ресурсний центр, - апелював депутат.
Володимир Лазаренко із управління з питань внутрішньої політики і зв’язків з громадськістю наголосив на необхідності прийняття програми:  «В Україні подібні програми діють у вісьми областях. У меншій за нашу, Кіровоградській є така програма, а там, до речі, менша кількість громадських організацій, ніж у нас».
Голова депутатської фракції «Єдність» Олександр Домбровський теж висловився проти прийняття програми.
- Критерієм прозорості громадянського суспільства є чесні і прозорі вибори. До облради у тому числі. Тому, доцільно було б кошти на цю программу не давати громадським організаціям, а частково направити на вибори по округу номер дев’ятнадцять (там наприкінці лютого проходитимуть вибори депутата облради замість вибувшого – прим.автора), і зняти усі політичні питання з цими виборами, - сказав Олександр Домбровський.
На це голова Вінницької обласної ради Сергій Татусяк сказав, що не потрібно засідання сесії перетворювати на політичну дискусію, і поставив  питання на поіменне голосування за пропозицією депутата Олексія Гаврилова.
В результаті  голосування «за» проголосувало  57 депутатів. І рішення не було прийняте.

Присутні на засіданні сесії голова громадських рад при Вінницькій обласній Раді та Вінницькій ОДА Пилип Прудиус, його заступники Світлана Демко та Анатолій Тобілко, а також активний член правління громадської Ради Юлія Грига відразу після цього в коридорі облради провели термінову нараду стосовно невідкладних дій, оскільки питання за процедурою можна було готувати на наступне засідання сесії.

Вирішили не чекати. Після розгляду останнього, 43 питання затвердженого порядку денного сесії, з дозволу головуючого представники громадських організацій взяли слово біля мікрофону і навели депутатам свої аргументи необхідності такої програми, а також дали відповіді особисто на запитання депутатів, і звернулися до народних обранців з проханням переголосувати. Пропозицію підтримала Марина Коваль, голова постійної депутатської комісії, на засіданні якої і обговорювався проект програми.

При повторному голосуванні схвальну оцінку підготовленому проекту дали 78 депутатів. Таким чином, Вінниччина має програму сприяння розвитку громадянського суспільства, яку  окремі депутати збираються  прискіпливо моніторити. Громадські організації вбачають лише позитив у тісній співпраці з депутатами заради порозуміння.                                                                                                                                               


Переглядів: 280
Поширень: 0